BØRNEPORTALEN - Livet på nettet

DIT LIV ONLINE

– beskyt dig selv, når du er på nettet

De fleste bruger rigtig meget tid online – enten på apps, spil eller på forskellige hjemmesider. Når du er på nettet, har du forskellige rettigheder. Du har bl.a. ret til privatliv – uanset om du er på Snapchat, Facebook eller andre steder. Men samtidig efterlader du spor, når du er online. Derfor er det vigtigt, at du er opmærksom på hvad og hvor meget, du deler om dig selv.

Mobning kan også foregå på nettet, og det kan være svært at vide, hvor grænsen går – især fordi det, du skriver, kan misforstås, og du ikke kan se modtagerens reaktion. Digital mobning kan være alt fra ubehagelige beskeder til at blive tagget på billeder, man ikke vil tagges på. Det kan også være følelsen af at blive ignoreret eller holdt udenfor. Men nettet skal være et rart sted at være, og derfor er digital mobning aldrig okay.

Gode råd

  • Tænk over, hvilke billeder og oplysninger om dig selv du lægger på nettet. Som udgangspunkt skal du ikke dele noget, som du ikke kan sige højt eller ikke vil have, bliver sendt videre. Så snart det ligger på nettet, har du ingen kontrol med, hvor det havner henne.
  • Find ud af, hvordan sikkerhedsindstillingerne virker, der hvor du har en profil: Hvem kan se dine oplysninger? Hvem kan se dine billeder? Og hvordan anmelder og blokerer du? Men husk: Selvom du har styr på dine privatlivs-indstillinger, så har de, som laver siden eller app’en, adgang til alt dit indhold. Husk også, at dine venner kan dele det, du slår op.
  • Pas på med ironi. Ting du skriver på nettet eller i en sms kan lettere misforstås, end hvis du siger det ansigt til ansigt.
  • Hvis du synes, at nogen mobber dig på nettet eller på mobilen, så fortæl det til en voksen. Indimellem kan man være fristet til at 'svare igen', men det er sjældent en god idé, da det kan gøre mobningen værre.
  • Husk, at man let kan udgive sig for at være en anden på nettet. Det er derfor en god idé ikke at møde en onlineven alene. Hvis du skal på netdating, bør du sørge for, at I mødes et offentlig sted med mange mennesker.


Få hjælp

Det kan være svært at vide hvilke rettigheder, du har på nettet. Men der er hjælp at hente! Hvis du har fået delt billeder eller videoer mod din vilje eller har oplevet noget andet ubehageligt online, kan du få hjælp hos SletDet. Du kan også altid kontakte Børnetelefonen og tale med en voksen om dine oplevelser på nettet. Eller du kan chatte med en rådgiver fra Cyperhus, headspace eller GirlTalk om livet online.

Det har du ret til!

Alle børn og unge har nogle rettigheder, når de er online. Der er nemlig regler for, hvad man må dele på nettet, og hvad man ikke må dele. Du har også ret til at være på nettet uden at blive mobbet. Og du har ret til hjælp, hvis du har brug for det.

Læs mere om dine rettigheder på nettet


Vidste du...

...at det er ulovligt at dele grænseoverskridende og seksuelle billeder eller videoer af andre uden at have fået lov? Det Kriminalpræventive Råd giver dig fem råd om online deling:

  1. Del aldrig krænkende billeder eller videoer
  2. Slet det
  3. Stop spredningen
  4. Sig fra
  5. Søg rådgivning


Du kan læse mere om deling af billeder på Det Kriminalpræventive Råds hjemmeside
.

HER KAN DU FÅ HJÆLP!

Sletdet_ny.png

web brevkasse

SletDet
- hjælp til børn og unge om livet på nettet

SletDet kan hjælpe dig, hvis du har delt eller fået delt private, grænseoverskridende eller krænkende informationer - fx nøgenbilleder eller videoer. Du kan også få hjælp, hvis du har haft en anden ubehagelig oplevelse online.

Telefon: 29 27 01 01

cyberhus.png

web chat brevkasse

Cyberhus
- dit klubhus på nettet

Cyberhus er et klubhus på nettet for dig, der er mellem 9 og 23 år. I Cyberhus kan du være dig selv, og du kan chatte med andre børn og unge. Du kan også få rådgivning af en voksen, der altid gerne vil lytte og prøve at hjælpe.

bornetelefonen.png

web chat brevkasse

BørneTelefonen
- din linje til én der lytter

Alle børn og unge kan ringe anonymt til BørneTelefonen om alle slags bekymringer og problemer. Du kan også få hjælp til at finde en bisidder, som kan hjælpe dig med at skrive, ringe og gå med til møder i kommunen.

Telefon: 116 111 (du kan også sms'e)

headspace.png

web chat kontakt

headspace
- nogen at tale med

Intet problem er for stort eller småt. Headspace er et anonymt og gratis rådgivningstilbud til børn og unge. Det hele foregår på dine præmisser. Du kan ringe, sende en mail, chatte eller få en samtale i det nærmeste headspace.

Telefon: 31 10 13 30

GirlTalk_ny.jpg

web chat forum

GirlTalk

På GirlTalk.dk kan du som pige tale om lige det, du har på hjerte – om alt fra kropslige forandringer og lavt selvværd til selvmordstanker, selvskade og spiseforstyrrelser. Du kan få rådgivning i chatten og på sms. Du behøver ikke fortælle, hvem du er, og rådgiveren kan ikke se dit telefonnummer.

SMS: 8 900 800

sexlinien.png

web chat brevkasse

Sexlinien

På Sexlinien for Unge kan du få rådgivning om sex, køn, prævention, følelser, seksualitet, seksuelle rettigheder og sexsygdomme. Sexlinien er for unge mellem 15 og 25 år, og du kan ringe, skrive eller chatte med en rådgiver.

Telefon: 70 20 22 66

privatsnak.png

web chat brevkasse

Privat Snak

Her kan du stille spørgsmål om krop, følelser, kærester, pubertet og sex - men også om alt muligt andet! Du kan ringe, chatte eller skrive til brevkassen - helt anonymt.

Telefon: 70 20 22 81