FORÆLDRE MÅ IKKE SLÅ DERES BØRN

vold til nyhed.jpg

I denne måned er det 20 år siden, at det blev ulovligt for forældre at udsætte deres børn for vold. Men langt fra alle ved, at vold også kan være psykisk. Psykisk vold er fx at blive hånet eller truet.


Loven siger, at børn har ret til omsorg og tryghed, når de vokser op. Det er vigtigt at vide, at vold kan være både fysisk og psykisk. Fysisk vold kan for eksempel være at blive slået, sparket, revet eller holdt meget hårdt. Det er forbudt, og det ved I godt. Børnerådet spurgte en masse 7.-klasser, hvad de ved om vold mod børn, og 97 % af dem vidste, at det er ulovligt, at forældre giver deres barn en lussing.

 

Vold kan også være psykisk

Men vold kan også være psykisk. Psykisk vold er, hvis man for eksempel bliver hånet, truet, ydmyget eller låst inde. Det er også psykisk vold, hvis du ser dine forældre slå eller true hinanden, eller hvis en af dem truer med at slå dine søskende.

 

Der er desværre meget få, der ved, at psykisk vold også er ulovligt. En undersøgelse fra Børnerådet viste, at kun 27 % af 7.-klasserne mener, det var vold, hvis en forælder ydmyger barnet. Men det er psykisk vold, og det er ulovligt.

 

Abdel på 14 år har oplevet noget derhjemme, som er psykisk vold: ”Min mor siger, ’næste gang du gør det der, så er vi ikke venner længere. Så vil jeg ikke tale til dig igen’. Det der med, når hun ikke vil tale til mig igen, det er rigtig skræmmende.”

 

Nogle forældre tror, de har ret til at slå deres børn

Det kan være svært at fortælle andre om, hvad der sker derhjemme. Børnerådets undersøgelser viser, at hvis man bliver udsat for vold i hjemmet, så tror man ikke på, at ens forældre vil hjælpe, hvis noget går galt.

 

Det tænker Thea på 13 år også: ”Altså, jeg tænker, at det kan vel også være vold, at børnene bliver bange for at sige, hvad de vil. Eller hvis der er nogen, der slår deres børn, hver gang de siger et eller andet forkert, så kan børnene måske være bange for overhovedet at sige noget til forældrene, og sige hvad de tænker. Så jeg synes overhovedet ikke, at det er en god ting, at der er vold.”

 

Nogle forældre tror, at de har ret til at slå deres børn, fordi det er en del af deres opdragelse.
Fx siger Khaled på 13 år: ”Det er, fordi at forældrene har oplevet det, da de var små, da de også havde forældre. Så er det en tradition.”

 

Det er lige meget, hvor du eller dine forældre kommer fra. Så længe I bor i Danmark, så er det ulovligt at slå børn. Det gælder også for dine lærere, fodboldtræner eller andre voksne. Ingen voksne må udsætte dig for vold – hverken fysisk eller psykisk. Det står i loven. Det er vigtigt, at du kender dine rettigheder!

 

Få hjælp her

Hvis du bliver udsat for vold, er det vigtigt, at du taler med nogen om det. Hvis du ikke har lyst til at tale med en i din familie, en lærer eller en pædagog, så kan du altid kontakte BørneTelefonen og snakke med en voksen, der vil hjælpe dig. Og hvis du ikke har lyst til at fortælle, hvem du er, så er det helt ok.


Hvis du ved, at en af dine venner bliver udsat for vold, så er det vigtigt at snakke med en voksen enten en i din familie, en lærer eller pædagog.

Find hjælp her