Hurra! I dag er det DIN Grundlovsdag

Ikke-navngivet-1.jpg

I dag skal du huske at fejre, at du har masser af rettigheder, selvom du er under 18 år! Fordi i dag fejrer vi, at det er Børnenes Grundlovsdag.


I skolen lærer man, at den 5. juni er Grundlovsdag. Her fejrer vi, at Danmark gik fra at være et enevælde, hvor kongen bestemte, til at blive et demokrati, hvor folket bestemmer. Og hurra for det! Demokrati betyder fx, at alle voksne i Danmark har ret til at stemme til folketingsvalget og dermed bestemme, hvordan landet skal styres. Så på Grundlovsdag fejrer vi de voksnes rettigheder.

…. Men hvad så med børn og unges rettigheder?

 

De er mindst lige så vigtige, og derfor fortjener de også at blive fejret!
I dag, 1. juni, fejrer vi derfor Børnenes Grundlovsdag. Så i dag skal du huske at fejre, at du har masser af rettigheder, selvom du er under 18 år. Tjek alle dine rettigheder ud her! Børnenes Grundlovsdag er egentlig den 4. juni, dagen før den "rigtige" grundlovsdag. Men fordi at den 4. er en søndag, så fejrer vi Børnenes Grundlovsdag i dag den 1. juni!

 

I år er temaet for Børnenes Grundlovsdag ”Retten til det gode børneliv” – fx har du ret til at blive hørt, at få medbestemmelse, ytringsfrihed, respekt og frihed.

Børnenes Grundlovsdag fejres over hele landet. Er du i Aarhus, kan du fx komme til koncert med drengeduoen Le Homes og se Anders Morgenthaler tegne og fortælle om børn og unges rettigheder. Det hele sker på Godsbanen. Her kan du deltage i en debat i rettighedscaféen om din ret til at blive hørt eller spille Red Barnet Aarhus Ungdoms rettighedsspil. Endelig er der pølser, pandekager og skumfiduser – men kun til dem under 18 år.

Tjek eventet ud her 

 


Alle børn har rettigheder! Hvis du synes, det kunne være sjovt at være med til at sprede budskabet, så kan I allerede nu planlægge aktiviteter til næste års Børnenes Grundlovsdag! Du kan finde mere information på deres hjemmeside lige her. Her kan du også ansøge om penge til et arrangement i jeres kommune :) 

ret_sq.jpg

Kend dine rettigheder

Du kan finde meget mere information om dine rettigheder her på Børneportalen