KEND DINE RETTIGHEDER - hvis du bliver syg

Hvilke rettigheder har du, når du er til lægen og på hospitalet? Hvis du synes, det er svært at finde ud af, så er du ikke alene. Se filmen og få mere at vide om dine rettigheder!

 

Du har rettigheder, selvom du er under 18 år - og det er vigtigt at vide! Derfor har Børneportalen lavet en ny serie, der handler om børn og unges rettigheder. Første film handler om, når du skal på hospitalet eller til lægen. 

 

Sofie, 14 år: »Det er jo mig, de skal snakke til«

Det kan være rigtig irriterende, hvis personalet på et hospital mest snakker til dine forældre, og de taler hen over hovedet på dig, selvom I snakker om din sygdom eller din behandling. Det fortæller 14-årige Sofie om i Børnerådets nye rapport:

 

»De er blevet lidt bedre til det nu, men jeg synes tit, de snakker til mine forældre i stedet for at snakke til mig. Det føles rigtig træls. Jeg ved godt, jeg ikke er gammel endnu, men jeg er jo gammel nok til at forstå det.«

 

Når du er under 15 år, bestemmer dine forældre over din behandling hos lægen. Men du har ret til at få at vide, hvad du fejler og hvad hvilken behandling, du skal have. Og lægerne skal lytte til din mening, når de beslutter, hvordan din sygdom skal behandles.

 

Der er andre regler, når du fylder 15 år

Når du er 15 år, kan du selv vælge, hvem du vil have med til lægen. Det kan fx være en ven eller kæreste. Du kan også vælge at snakke med personalet alene.

Når du fylder 15 år, har du også ret til selv at vælge din behandling. Lægen har pligt til at fortælle dine forældre om dit valg af behandling. De inddrager dine forældre i din behandling, hvis det er nødvendigt for at sørge for, at du har det godt. Hvis du er flyttet hjemmefra, eller du ikke har kontakt til dine forældre, behøver de ikke at få besked.

 

Du har også ret til at læse i din journal, hvor alt om din sygdom er skrevet ned. Det kan være rart at kende dine rettigheder. De støtter dig, hvis du vil stå mere på egne ben.

 

Få hjælp til dine rettigheder

Det kan være overvældende, når du selv træffer beslutninger om din behandling. Derfor er det godt, at du kender dine rettigheder som patient. Hvis du synes, de er svære at forstå, er det en god idé, at du snakker med dine forældre, din lærer eller en anden voksen og får dem til at hjælpe dig med at forstå dine rettigheder.

 

Du kan altid kontakte BørneTelefonen, hvis du er i tvivl, om dine rettigheder bliver overholdt. Så kan de hjælpe dig med at finde ud af, om der er noget at gøre ved det.

 

Læs mere


Du kan finde hele Børnerådets nye rapport "Jeg er ikke min sygdom - børn og unge fortæller om deres møde med det somatiske system" lige her

 

Du har ret til at blive hørt på hospitalet

 

Det står i Børnekonventionen, at du har ret til at sige din mening i situationer, der handler om dig, fx når du er til lægen.

 

Lægen skal lytte til dig, men han skal ikke nødvendigvis gøre, som du synes.

 

Jo ældre du er, jo vigtigere er det, at lægen lytter til dig og inddrager dig i din behandling. 

 

Sådan klager du, hvis du er skuffet over din behandling

 

Når du er 15 år, kan du klage til Styrelsen for Patientsikkerhed, hvis du ikke synes, du er blevet behandlet godt nok hos lægen eller på hospitalet. Du kan både klage over stedet, fx et hospital, og du kan klage over personer, fx din læge.

 

Hvis du er under 15 år, kan dine forældre klage for dig. I særlige tilfælde kan du selv klage, når du er under 15 år.

 

Læs mere om at klage hos Styrelsen for Patientsikkerhed

 

 

Her kan du få hjælp

 

Uanset om du selv er syg, dine forældre er syge, eller en af dem, der står dig nær, er død, kan du få hjælp.

 

På Børneportalen kan du læse mere om, hvordan du kan få hjælp.

 

Du kan også se, hvem du kan ringe til, hvis du har brug for nogle at snakke med om din eller en fra din families sygdom.