LÆR DINE RETTIGHEDER AT KENDE, NÅR DU HAR ET FRITIDSJOB

_T5A5089.jpg

1.maj er arbejdernes internationale kampdag, hvor folk over hele verden kæmper for deres ret til ordentlig løn, fritid og sikre arbejdsforhold. Her kan du blive klogere på, hvilke rettigheder du har på dit fritidsjob.

Det er rart at have et fritidsjob og kunne tjene nogle penge selv. Selvom forholdene for unge i fritidsjob er gode de fleste steder, er der en del unge, der ikke får nok i løn eller arbejder under dårlige forhold. Det er blandt andet fordi, de ikke kender deres rettigheder på arbejdspladsen. Når du har et fritidsjob, er det vigtigt, at du kender dine rettigheder, så du ved, hvad du har krav på.

 

Når du fylder 13 år, har du ret til at tjene penge selv, hvis dine forældre giver dig lov. På et fritidsjob er der regler, der sikrer dine rettigheder. Der er fx regler for, hvad du må arbejde med, og hvor mange timer du må arbejde. Reglerne er lavet for, at du kan føle dig sikker, der hvor du arbejder, og også for at jobbet ikke fylder for meget i forhold til din skolegang. De skal også sikre, at du bliver behandlet ordentligt, der hvor du arbejder.

 

Reglerne for arbejdstimer på dit fritidsjob er forskellige, når du er fyldt 13 år, og når du er fyldt 15 år.

Efter du er fyldt 13 år, må du arbejde:

 • 2 timer om dagen, de dage hvor du går i skole
 • 7 timer i træk om dagen på skolefridage og i ferien
 • 12 timer i alt i løbet af en skoleuge
 • 35 timer i alt i de uger, hvor du har skoleferie

Du må ikke arbejde mellem klokken 20 og 06, og der skal gå minimum 14 timer mellem dine vagter.

 

Når du er fyldt 15 år og stadig går i folkeskole, må du arbejde: 

 • 2 timer om dagen på skoledage
 • 8 timer om dagen i træk på skolefridage eller i ferien
 • højst 40 timer om ugen.
 • Du må ikke arbejde mellem klokken 20 og 06, og der skal gå minimum 14 timer mellem dine vagter.

Du kan læse om alle dine rettigheder for fritidsjob hos Jobpatruljen.

 

Få hjælp med rettighederne på jobbet

Dit arbejde skal leve op til reglerne i arbejdsmiljøloven og Børnekonventionen. En lov kan være svær at læse og svær at forstå. Men den er god at kende. Spørg din lærer, dine forældre eller en anden voksen, om de vil hjælpe dig med at læse loven. Du kan også altid kontakte et af de forskellige rådgivningstilbud, fx Jobpatruljen, hvis du vil have hjælp til at forstå loven.

Hvis du synes, at dine rettigheder ikke bliver overholdt, kan du ringe eller skrive til BørneTelefonen eller Børnekontoret hos Ombudsmanden. Så kan de hjælpe dig med at finde ud af, hvad der kan gøres ved det.

 

 

Jobpatruljens fem gode råd om fritidsjob

 1. Sørg for at have en ansættelseskontrakt, der er underskrevet af din arbejdsgiver. Husk at vis den til dine forældre eller din fagforening
 2. Undersøg om der er overenskomst  på din arbejdsplads. Hvis der er, skal din arbejdsgiver give dig den mindsteløn, der er forhandlet på arbejdspladsen
 3. Find ud af hvilke rettigheder du har, og om arbejdspladsen lever op til dem. Spørg dine forældre eller Jobpatruljen til råds, hvis du er i tvivl
 4. Sig fra over for din arbejdsgiver, hvis du synes, du bliver uretfærdigt behandlet
 5. Meld dig ind i en fagforening. Fagforeningen kan blandt andet rådgive dig i spørgsmål om løn, arbejdsforhold og ferie.

Hvad er overenskomst?

En overenskomst er en aftale mellem fagforening og arbejdsgiver. I overenskomsten er der aftaler om bl.a. løn og pension. Din arbejdsgiver har pligt til at oplyse, om der er overenskomst på arbejdspladsen. Du kan også finde ud af, om der er overenskomst på din arbejdsplads, hvis du kontakter din fagforening.