”Man skal ikke se ham som en flygtning, men som en potentiel ven”

Gode venskaber er vigtige for et godt liv. Og alle børn har ret til et godt liv - uanset hvor de kommer fra! Men måske er du i tvivl om, hvordan du kan blive ven med et barn, som er flygtet? Se filmen og læs mere her!


Inviter det nye barn med hjem

Nye venner i skolen er det vigtigste for at få et godt liv i Danmark, hvis man er flygtet hertil fra et andet land. Det mener både de børn, som er flygtet, og de børn, som har boet i Danmark hele livet. Det viser en ny undersøgelse fra Børnerådet.

Noget af det vigtigste, du kan gøre, er at invitere de nye børn med hjem efter skole. Man kan også invitere dem med til lege i frikvarteret. Det gør Kasper på 14 år:

”Hvis der nu bliver spillet fodbold i frikvarteret, og de står på sidelinjen og er meget generte for at spørge, om de må være med, så er det super dejligt, hvis man lige går hen og spørger, om de vil være med.”


Tag kontakt og vær en god ven

Nogle af de børn, som er flygtet fra Syrien, oplever desværre, at deres danske klassekammerater ikke rigtigt tager kontakt til dem. Yana på 13 år fortæller, at det får hende til at føle sig udenfor og anderledes.

Yana fortæller også, at man ikke skal fokusere på forskellene mellem flygtningene og deres danske klassekammerater: ”Du kan godt sige til dem, der er ingen forskel mellem os og dem. Eller mig og dem.”

Derfor kan du være en god ven ved at snakke med de nye klassekammerater, ligesom du snakker med dine venner fra Danmark. ”Man skal ikke se ham som en flygtning, men som en potentiel ven”, fortæller 14-årige Nikolaj, som er født i Danmark.

Og hvis I ikke helt forstår hinanden til at starte med, er det en god idé fx at være sammen om sportsaktiviteter. ”Hvis man er flygtet, så kan man ikke så godt tale dansk, og så tror jeg, at sport er en god måde at være sammen med andre danske børn”, siger Hannah på 14 år.


Din mening tæller

Nikolaj på 14 år forklarer, hvordan nogle børn og deres forældre har fordomme over for flygtninge: ”Som menneske sætter man tit folk i bokse og dømmer dem.”

Danmark skal overholde Børnekonventionen, som siger, at børn har ret til at have deres egne holdninger og til at sige deres mening. Og dine meninger skal respekteres af de voksne. Fx hvis I snakker om flygtninge derhjemme, så behøver du ikke mene det samme som dine forældre.


Alle børn skal behandles ens

  • Ifølge Børnekonventionen skal alle børn behandles ens – uanset hvordan man ser ud, hvad man tror på, og hvor man kommer fra.
  • Det betyder også, at alle børn har ret til at leve et trygt liv, til at gå i skole, til at have fritid og til at have deres egen kultur.
  • Du kan læse mere om Børnekonventionen og dine rettigheder her!

Her kan du få hjælp

Læs mere