SÅDAN ER REGLERNE, HVIS DU BLIVER SYG, NÅR DU SKAL PÅ ARBEJDE

sgydom3.JPG

Har du selv skullet finde en afløser, når du blev syg? Eller har du ikke fået løn for sygedage, selvom du havde ret til det? Når du har et fritidsjob er det vigtigt, at reglerne bliver overholdt. De sikrer, at du bliver behandlet ordentligt på din arbejdsplads. Her kan du blive klogere på regler om sygdom på dit fritidsjob.

Det er godt at kende reglerne, så du ved, om de bliver overholdt på dit fritidsjob. Når du sygemelder dig på dit arbejde, må din chef fx ikke spørge dig, hvad du fejler. Og det er aldrig dig, der skal stå for at finde en afløser, når du er syg.

Måske har du alligevel oplevet, at din chef har spurgt, hvad du fejler, eller har sagt, at du selv skal finde en afløser? Så er du ikke den eneste. Sidste år var der 19 pct. unge, der selv skulle finde afløsere på deres sygedage, selvom det er imod reglerne. Det viser en rapport fra Jobpatruljen.

Gå ikke glip af løn under sygdom
Der er også mange, der ikke ved, at de har ret til at få løn, når de er syge. Sidste år fik 51 pct. af de unge ikke løn under sygdom, selvom de havde ret til det.

Det er dog ikke alle, der kan få løn, når de er syge. Der er nemlig nogle krav i funktionærloven, som dit arbejde skal leve op til, for at du har krav på løn under sygdom. Den vigtigste regel er, at du har ret til løn under sygdom, hvis du har arbejdet mere end 74 timer over de seneste otte uger.

Hvis det står i din ansættelseskontrakt, at du har ret til løn under sygdom, skal din arbejdsplads overholde det.

 

Få hjælp til reglerne
Det kan være rigtig svært at gennemskue reglerne på dit fritidsjob. Så det er en god idé at spørge dine forældre eller en anden voksen til råds. Hvis du er medlem af en fagforening kan du også kontakte dem og få svar på spørgsmål eller hjælp til, hvad du skal gøre, hvis din arbejdsplads ikke overholder reglerne.

Du kan også kontakte Jobpatruljen på 8024 1010 eller . Det er vigtigt, at du får den rigtige hjælp og støtte, så du er glad for at gå på arbejde.

Hvis du synes, at dine rettigheder ikke bliver overholdt, kan du ringe eller skrive til BørneTelefonen eller Børnekontoret hos Ombudsmanden. Så kan de hjælpe dig med at finde ud af, om der er noget at gøre ved det.

Lær mere om dine rettigheder på dit fritidsjob.

 

Hvornår har du ret til løn under sygdom?

Du får fuld løn under sygdom, hvis dit arbejde hører under funktionærloven. Det gør det, hvis du arbejder mere end otte timer om ugen i gennemsnit, og du arbejder i fx butik, på lager med kundekontakt eller på et kontor.

Hvis du arbejder et sted, der ikke hører under funktionærloven, kan du have ret til løn under sygdom, hvis du har været ansat i mindst otte uger og mindst har arbejdet 74 timer inden for de seneste 8 uger.

Hvad er en fagforening?

Fagforeningen hjælper dig, hvis du får problemer på dit job, fx med din løn eller dine arbejdsforhold. Du kan melde dig ind i en fagforening og betale et beløb om måneden for at være med.