Vær en god makker for din grønlandske klassekammerat

hvad ved du om grønland1.JPG

Det kan være svært for grønlandske børn at flytte til Danmark og få nye venner. Men alle børn har ret til et godt liv. Derfor kan du gøre en forskel ved at være nysgerrig om Grønland og ved at invitere de grønlandske børn med til fritidsaktiviteter.


Det kan være en stor forandring at flytte fra Grønland til Danmark. Alt er nyt, og hverdagen ser anderledes ud. Det kan være svært at føle sig hjemme og få danske venner.

Det fortæller Aviaja på 13 år i Børnerådets undersøgelse:
”Der er ikke så mange grønlændere her, og det er lidt svært at møde danskere. Det er som om, at danskerne slår sig sammen, og så går imod én”.

Aviaja flyttede fra Grønland til Danmark, da hun var 4 år.


Sådan er du en god klassekammerat

Børnene i undersøgelsen fortæller også, at det kan være svært at få tid sammen med de danske børn, fordi de går til mange fritidsaktiviteter og planlægger aftaler med vennerne i forvejen. Sådan er det ikke i Grønland. Der er det nemmere at være sammen med sine venner, lige når man har lyst, fordi der ikke er planlagt en masse på forhånd.

Hvis du kender en, der kommer fra Grønland, kan du være en god ven ved at invitere ham eller hende med til aktiviteter eller aftaler efter skole.


De flytter for at få et godt liv i Danmark

Flere familier flytter fra Grønland til Danmark, fordi forældrene søger job, eller fordi de ønsker, at deres børn får en god uddannelse. Måske flytter de, fordi de har familie i Danmark, som de gerne vil bo tættere på.

Men det kan være svært for børnene at falde til i den nye kultur i Danmark, hvor naturen, byerne og livet er meget anderledes.

”Gaderne i Danmark er helt krympede, de er virkelig smalle. Det er som at gå i et rum, hvor man bliver helt klemt sammen”, fortæller Aviaja.

De grønlandske børn i undersøgelsen er stolte af deres kultur, men når de bor i Danmark, glemmer de lidt det grønlandske sprog.


Grønland er en del af Danmark

Grønland er en del af Kongeriget Danmark, som vi også kalder Rigsfællesskabet. Derfor er Dronning Margrethe 2. både Grønlands og Danmarks dronning. Det betyder også, at grønlandske børn er danske statsborgere, ligesom børn, der er født i Danmark.

Men selvom Danmark og Grønland har nogle ting tilfælles, er der også store forskelle på de to lande. Grønland er fx 50 gange større end Danmark, men der bor langt færre mennesker i Grønland, bl.a. fordi en stor del af landet er dækket af is og bjerge.

 

Du har ret til din kultur!

  • Ifølge dansk lovgivning har grønlandske børn ret til at blive undervist i deres modersmål.
  • Børnekonventionen siger, at hvis du kommer fra et mindretal, har du ret til at have din egen kultur, religion og dit eget sprog. Læs mere her!
  • Alle børn har ret til at gå i skole uden at blive mobbet. Læs om dine rettigheder her!

Hvad kan du gøre som klassekammerat?

  • Vær imødekommende, og husk at invitere med til aktiviteter i fritiden.
  • Vær nysgerrig på det at komme fra Grønland på en positiv måde.
  • I kan aftale i klassen, at de grønlandske børn får en makker, som kan vise rundt på skolen, i byen og præsentere fritidsaktiviteter.

Her kan du få hjælp

  • Føler du dig ensom, bliver du mobbet, eller har du brug for at snakke med nogen? Så kan du altid få hjælp hos BørneTelefonen. Du bestemmer selv, om du vil sige dit navn, og hvor du bor.
  • Hos Foreningen Grønlandske Børn kan du finde tilbud til grønlandske børn og deres familier.