BØRNEPORTALEN - Psykisk sårbar

Psykisk sårbar

– når livet føles svært 

For nogle børn og unge kan livet engang imellem føles rigtig svært. Det kan være fordi, der sker noget voldsomt i dit liv – måske hvis en tæt på dig dør eller er meget syg – eller fordi du har det skidt med dine venner, din familie eller din skole. Nogle oplever også at være triste, opfarende eller indadvendte uden at de kan pege på en egentlig grund.

Hvis du synes, at livet er tungt, du føler dig alene, har lavt selvværd, er bange, eller hvis du gør skade på dig selv eller tænker på selvmord – eller hvis du tror, du lider af en psykisk sygdom, er det vigtigt at du taler med nogen om det.

Få hjælp

For langt de fleste er der hjælp at hente. Enten i form af samtaler eller også gennem medicin. Det er derfor vigtigt, at du taler med nogen, du stoler på, om dine problemer. 

Hvis du synes, det er for svært at tale med en, du kender, kan du kontakte Livslinien, LMS, SIND eller headspace. Der sidder nogen, som du kan tale med, og som kan finde ud af, om du skal have en anden form for hjælp. Du kan også ringe til Livslinien eller LMS, hvis du er i familie med eller kender en, som er psykisk syg, og du har behov for at tale om det.

Det har du ret til...

vis du føler dig psykisk sårbar eller lider af en psykisk sygdom, er det vigtigt, at du får hjælp – og du har ret til at få hjælp.

 

Læs om dine rettigheder, hvis du er psykisk sårbar eller psykisk syg.

 

Tvang og rettigheder...

Når du er indlagt, er målet altid, at du skal få det bedre. Personalet vil gøre alt, hvad de kan, for at hjælpe dig.

Desværre er det nogle gange nødvendigt at bruge tvang, men kun som en absolutsidste mulighed, når intet andet virker. 

Du har rettigheder, hvis du er blevet udsat for tvang på psykiatrisk afdeling. Der er forskellige rettigheder alt efter, om du er under 15 år eller over. 

Læs mere om tvang og rettigheder - hvis du er under 15 år

Læs mere om tvang og rettigheder - hvis du er over 15 år

HER KAN DU FÅ HJÆLP!

lms_ny

web chat sms forum

LMS
- Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade

Her kan du få hjælp, hvis du skader dig selv, eller du er bekymret for, om du har en spiseforstyrrelse. Du kan også få rådgivning, hvis du er bekymret for en, du kender. Du kan maile, chatte, sms'e, ringe eller få en personlig samtale.

Telefon: 70 10 18 18

livslinien.png

web chat brevkasse

Livslinien

Har du selvmordstanker? Er du bekymret for et menneske i krise? Eller er du pårørende eller efterladt til selvmord? Livsliniens rådgivere er der for at lytte til dig og hjælpe dig med at sætte ord på det, der er svært.

Telefon: 70 20 12 01

sind.png

web

SIND
- Landsforeningen for psykisk sundhed

Hos SIND kan du få telefonrådgivning og hjælp, hvis du selv er psykisk sårbar, eller hvis du er i familie med en, som lider af en psykisk sygdom.

Telefon: 70 23 27 50

bornetelefonen.png

web chat brevkasse

BørneTelefonen
- din linje til én der lytter

Alle børn og unge kan ringe anonymt til BørneTelefonen om alle slags bekymringer og problemer. Du kan også få hjælp til at finde en bisidder, som kan hjælpe dig med at skrive, ringe og gå med til møder i kommunen.

Telefon: 116 111 (du kan også sms'e)

headspace.png

web chat kontakt

headspace
- nogen at tale med

Intet problem er for stort eller småt. Headspace er et anonymt og gratis rådgivningstilbud til børn og unge. Det hele foregår på dine præmisser. Du kan ringe, sende en mail, chatte eller få en samtale i det nærmeste headspace.

Telefon: 31 10 13 30

GirlTalk_ny.jpg

web chat forum

GirlTalk

På GirlTalk.dk kan du som pige tale om lige det, du har på hjerte – om alt fra kropslige forandringer og lavt selvværd til selvmordstanker, selvskade og spiseforstyrrelser. Du kan få rådgivning i chatten og på sms. Du behøver ikke fortælle, hvem du er, og rådgiveren kan ikke se dit telefonnummer.

SMS: 8 900 800

urk.png

web chat

Ung på Linje/Ung Online

Ung På Linje/Ung Online er et anonymt samtaletilbud til dig, der er mellem 13 og 30 år, og som mangler en at tale med om dine problemer og oplevelser – både når det går godt, og når det gør ondt indeni. Du kan både ringe og chatte.

Telefon: 70 12 10 00