BØRNEPORTALEN - Psykisk sårbar

Psykisk sårbar

– når livet føles svært 

For nogle børn og unge kan livet engang imellem føles rigtig svært. Det kan være fordi, der sker noget voldsomt i dit liv – måske hvis en tæt på dig dør eller er meget syg – eller fordi du har det skidt med dine venner, din familie eller din skole. Nogle oplever også at være triste, opfarende eller indadvendte uden at de kan pege på en egentlig grund.

Hvis du synes, at livet er tungt, du føler dig alene, har lavt selvværd, er bange, eller hvis du gør skade på dig selv eller tænker på selvmord – eller hvis du tror, du lider af en psykisk sygdom, er det vigtigt at du taler med nogen om det.

Få hjælp

For langt de fleste er der hjælp at hente. Enten i form af samtaler eller også gennem medicin. Det er derfor vigtigt, at du taler med nogen, du stoler på, om dine problemer. 

Hvis du synes, det er for svært at tale med en, du kender, kan du kontakte Livslinien, LMS, SIND eller headspace. Der sidder nogen, som du kan tale med, og som kan finde ud af, om du skal have en anden form for hjælp. Du kan også ringe til Livslinien eller LMS, hvis du er i familie med eller kender en, som er psykisk syg, og du har behov for at tale om det.

Det har du ret til...

vis du føler dig psykisk sårbar eller lider af en psykisk sygdom, er det vigtigt, at du får hjælp – og du har ret til at få hjælp.

 

Læs om dine rettigheder, hvis du er psykisk sårbar eller psykisk syg.

 

Tvang og rettigheder...

Når du er indlagt, er målet altid, at du skal få det bedre. Personalet vil gøre alt, hvad de kan, for at hjælpe dig.

Desværre er det nogle gange nødvendigt at bruge tvang, men kun som en absolutsidste mulighed, når intet andet virker. 

Du har rettigheder, hvis du er blevet udsat for tvang på psykiatrisk afdeling. Der er forskellige rettigheder alt efter, om du er under 15 år eller over. 

Læs mere om tvang og rettigheder - hvis du er under 15 år

Læs mere om tvang og rettigheder - hvis du er over 15 år

Her kan du få hjælp!

lms_ny

web chat

LMS
- Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade

Her kan du få hjælp, hvis du skader dig selv eller du er bekymret for, om du har en spiseforstyrrelse. Mandag til torsdag mellem kl. 16 og 20, kan du kan ringe til eller chatte med en rådgiver helt anonymt. 

Telefon: 70 10 18 18
SMS: 890 18 18
(tirsdag og torsdag)

headspace.png

web chat kontakt

headspace
- nogen at tale med

Intet problem er for stort eller småt. I headspace sidder andre unge frivillige klar til at tage imod, hvis du er mellem 12 og 25 år og har brug for nogen at tale med. Det hele foregår på dine præmisser.

Telefon: 31 10 13 30

livslinien.png

web chat

Livslinien

Tænker du på selvmord? Er du bekymret for et menneske i krise? Har du mistet til selvmord? Kontakt Livslinien.

Telefon: 70 20 12 01

sind.png

web

SIND

Hos SIND kan du få telefonrådgivning, hvis du er i familie med en, som lider af en psykisk sygdom.

Telefon: 70 23 27 50

bornetelefonen.png

web chat brevkasse

BørneTelefonen
- din linje til én der lytter

Det er gratis at ringe til Børnetelefonen, og du behøver ikke sige dit navn. Du kan spørge om alt på BørneTelefonen, og du kan få hjælp til at finde en bisidder, som kan hjælpe dig med at skrive, ringe og gå med til møder i kommunen.

Telefon: 116 111 (du kan også SMS'e)