Børnekonventionen i Danmark

Danmark har været med i FN siden starten i 1945 og var også med til at vedtage Børnekonventionen. Det skete den 20. november 1989 i New York til FN's generalforsamling.


Den 19. juli 1991 tilsluttede Danmark sig Børnekonventionen. Det betyder, at alle myndigheder i Danmark og alle love, der bliver lavet, skal overholde Børnekonventionen. Og det er regeringen, som bliver stillet til ansvar, hvis børns rettigheder ikke bliver respekteret i Danmark.

Ingen domstol, men en Børnekomité

Der er ikke knyttet en domstol til Børnekonventionen, så de forskellige lande kan ikke få en straf, hvis de ikke overholder konventionen. Men FN's Børnekomité holder øje med, at alle landes regeringer beskytter børn og giver dem medbestemmelse. Og hvis Børnekomitéen kritiserer et land, skal landets regering blive bedre til at følge Børnekonventionen.

Danmark skriver rapporter og går til eksamen

Alle de lande, der har skrevet under på Børnekonventionen, skal til eksamen hos Børnekomitéen hvert 5. år. Og den danske regering, Børnerådet og en masse andre skriver også rapporter til Børnekomitéen, så de kan holde øje med, om danske børns rettigheder overholdes.

Du kan læse mere om Børnerådets rapporter til FN på Børnerådets hjemmeside

Børnekomitéen giver gode råd til Danmark

Når Børnekomitéen har læst rapporterne og eksamineret den danske regering i Børnekonventionen, giver komitéen Danmark feedback og kommer med gode råd til, hvordan danske børn kan få det endnu bedre.