Privatliv - dine rettigheder

Du har ret til privatliv og til at have nogle ting for dig selv. Det står der i forskellige love. Hvis du synes, at dit privatliv ikke bliver respekteret - enten derhjemme eller på nettet - er det vigtigt at tale med nogen om det, så du kan få hjælp til at gøre noget ved det.


Børnekonventionen

Børnekonventionen er nogle regler, som Danmark har lovet at overholde. Børnekonvention skal sikre, at børn og unge i Danmark har det godt.

Børnekonventionen siger blandt andet, at:

  • du har ret til at sige din mening om, hvordan du gerne vil have, at tingene skal være.
  • dine forældre skal tage højde for din mening.
  • dit bedste altid skal komme i første række.


Hvis du mener, at Børnekonventionen ikke bliver overholdt, kan du ringe eller skrive til BørneTelefonen eller Ombudsmandens Børnekontor. Så kan de hjælpe dig med at finde ud af, hvad der kan gøres ved det.

Du kan læse mere om Børnekonventionen her


Forældreansvarsloven og værgemålsloven

Det er dine forældre - eller dine værger - der har ansvaret for dig, indtil du fylder 18 år. Det betyder, at de skal passe på dig og sørge for, at du har det godt. Det betyder også, at dine forældre eller værge bestemmer forskellige ting i dit liv. Men der står i forældreansvarsloven, at de skal tage hensyn til dig, når de beslutter noget.

Forældreansvarsloven siger blandt andet, at dine forældre skal:

  • tænke på, hvad der er bedst for dig, når de beslutter noget.
  • spørge dig, hvad du gerne vil og så vidt muligt tage hensyn til dine ønsker.


Du kan læse hele forældreansvarsloven her

Du kan læse hele værgemålsloven her


Persondataloven

Når du er på nettet, er du beskyttet af flere love: Grundloven, Persondataloven, Straffeloven og Menneskerettighedskonventionen. Disse love skal sikre dine rettigheder på nettet. Loven siger, at man ikke bare må skrive hvad som helst om dig eller dele billeder af dig, uden du har givet lov først. Persondataloven gælder, hvis nogen deler personfølsomme oplysninger om dig på nettet. Det kan fx være dit CPR-nummer, din adresse eller et billede af dig.

Persondataloven siger blandt andet, at:

  • ingen må lægge personfølsomme oplysninger om dig på nettet, uden at du har givet lov - det gælder også billeder, hvor man nemt kan se, at det er dig.


Hvis du oplever at dit privatliv og dine rettigheder bliver krænket fx. ved at nogen dele billeder af dig mod din vilje, er det vigtigt at du taler med en voksen om det. Du kan ringe eller skrive til SletDet, som kan hjælpe dig, hvis du har fået delt private eller krænkende informationer, billeder eller videoer. Du kan også kontakte Børnetelefonen, hvis du har brug for en at tale med.

Du kan læse hele persondataloven her


En lov kan være svær at læse og svær at forstå. Men den kan også være god at kende. Spørg din lærer, dine forældre eller en anden voksen, om de vil hjælpe dig med at læse loven. Husk, at du også altid kan kontakte et af de forskellige rådgivningstilbud, hvis du vil have hjælp til at forstå loven.


Skilt der peger mod hjælp

Her kan du få hjælp

Hvis du er i tvivl om, om nogen krænker dine rettigheder i forhold til dit privatliv, kan du ringe til BørneTelefonen. De kan hjælpe dig med at finde ud af, hvad der kan gøres ved det. De kan også hjælpe dig med at sende en mail eller ringe til de rigtige mennesker, så der bliver gjort noget ved dit problem.

Du kan også læse mere på emnesiden om privatliv og finde flere rådgivningstilbud.