Privatliv - dine rettigheder

Hvis du synes, at dit privatliv ikke bliver respekteret - enten derhjemme eller på nettet - og du ikke kan tale med dine forældre om det, kan du altid ringe til Børnetelefonen eller finde nogen at chatte med hos Cyberhus eller Girltalk. De kan rådgive dig og fortælle dig, om der er noget, du kan gøre.

Herunder kan du læse om de forskellige lovgivninger, der har med dit privatliv at gøre - også når du er på nettet.


Børnekonventionen

Børnekonventionen er nogle regler, som Danmark har lovet at overholde. Børnekonvention skal sikre, at børn og unge i Danmark har det godt.

I den står der blandt andet, at:

  • du har ret til at sige din mening om, hvordan du gerne vil have, at tingene skal være.
  • dine forældre skal tage højde for din mening.
  • dit bedste altid skal komme i første række.

Hvis du synes, at Børnekonventionen ikke bliver overholdt, kan du ringe eller skrive til BørneTelefonen eller Børnekontoret hos Ombudsmanden. Så kan de hjælpe dig med at finde ud af, hvad der kan gøres ved det.

Du kan læse mere om Børnekonventionen her

 

Forældreansvarsloven og værgemålsloven

Det er dine forældre - eller dine værger - der har ansvaret for dig, indtil du fylder 18 år. Det betyder, at de skal passe på dig og sørge for, at du har det godt. Men de kan bestemme, om og hvor meget du må se dine venner og din kæreste. Der står dog i forældreansvarsloven, at dine forældre skal:

  • tænke på, hvad der er bedst for dig, når de beslutter noget.
  • spørge dig, hvad du gerne vil og så vidt muligt tage hensyn til dine ønsker.

Du kan læse hele forældreansvarsloven og værgemålsloven her.

 

Persondataloven

Når du er på nettet er du beskyttet af persondataloven, Grundloven, menneskerettighedskonventionen og straffeloven. Det betyder, at man ikke bare må skrive hvad som helst om dig eller uploade billeder af dig, uden dit samtykke.

Persondataloven gælder, hvis nogen lægger personfølsomme oplysninger om dig på nettet. Det kan fx være dit cpr.nummer. Men det gælder også billeder af dig, hvor du nemt kan se, at det er dig på billedet. Persondatoloven siger, at:

  • ingen må lægge personfølsomme oplysninger om dig på nettet, uden at du har givet lov - det gælder altså også billeder, hvor man nemt kan se, at det er dig.

Du kan læse hele persondataloven her.

 

Hvis du føler, at nogen forbryder sig mod lovgivningen og mobber dig, fx ved at skrive grimme ting om dig offentligt eller ved at offentliggøre billeder af dig, du ikke har lyst til, at alle skal kunne se, kan du gøre flere ting. For det første skal du tale med en voksen om det. Hvis du har mod på det, kan du også tale med den person, du synes bryder loven, fx med hjælp fra en voksen.

Hjælper det ikke, kan du prøve at ringe eller skrive til Børnetelefonen eller Cyberhus. De kan hjælpe dig med, hvad du så kan gøre.


En lov kan være svær at læse og svær at forstå. Men den kan også være god at kende. Spørg din lærer, dine forældre eller en anden voksen, om de vil hjælpe dig med at læse loven. Husk: Du kan også altid kontakte et af de forskellige rådgivningstilbud, hvis du vil have hjælp til at forstå loven.

hjaelpskilt_g.jpg

Her kan du få hjælp

Hvis du er i tvivl om, om nogen krænker dine rettigheder i forhold til dit privatliv, kan du ringe til BørneTelefonen. De kan hjælpe dig med at finde ud af, hvad der kan gøres ved det. De kan også hjælpe dig med at sende en mail eller ringe til de rigtige mennesker, så du er sikker på, at der bliver gjort noget ved dit problem.

Du kan også læse mere på vores emneside om privatliv.