BØRNEPORTALEN - Skole og arbejde

Skole og arbejde

– om gode forhold i skolen og fritidsjobbet

 

Du bruger sikkert en stor del af din dag i skolen. Derfor er det vigtigt, at skolen er et rart sted at være. Det er skolens personale, forældrene og eleverne, der sammen skal sørge for, at skolen er et sted, hvor alle har det godt og lærer noget.

Måske har du også et fritidsjob – eller kunne tænke dig et. Det er vigtigt, hvis du har et job, at reglerne for fritidsjob bliver overholdt. Reglerne er lavet for at jobbet ikke kommer til at fylde for meget i forhold til din skolegang. Og så du bliver behandlet ordentligt, der hvor du arbejder.

Læs mere om dine rettigheder, når du har et fritidsjob.

Få hjælp

Hvis du er i tvivl om noget med din skolegang, eller hvis du synes, der er noget, som ikke er i orden, kan du altid få hjælp. Alt lige fra for meget larm i klassen til beslutninger om dig, som du ikke er enig i, eller hvis du bare er i tvivl om, hvad du skal efter 9. klasse.

Uanset hvad, kan du spørge om hjælp og få gode råd hos Elevtelefonen. Her kan du ringe, maile eller chatte med andre unge, der kan rådgive dig om emner på skoleområdet, for eksempel dine rettigheder ved eksamen, elevrådsarbejde, eller hvis du har problemer med din lærer. Du kan også ringe, skrive, sms'e eller chatte med BørneTelefonen eller headspace – om både skolen og dit fritidsarbejde.

Ombudsmandens Børnekontor kan hjælpe dig med at klage, hvis du er utilfreds med noget, skolen har besluttet. Hvis du vil være klogere på, hvad du kan lave efter 9. klasse, kan du kontakte Uddannelsesguiden.

Hvis du har spørgsmål, der handler om dit fritidsjob, kan du ringe eller skrive til Jobpatruljen. De kan hjælpe dig med reglerne for dit arbejde, for eksempel hvad du skal have i løn og hvor mange timer, du må arbejde.

Det har du ret til...

Alle børn har ret til at gå i skole. Og alle børn har også ret til, at skolen er et godt og rart sted at være. Det betyder blandt andet, at lærerene og lederen på skolen skal hjælpe dig, hvis du bliver mobbet, eller hvis det ikke er rart at være i klassen. Og du skal også have hjælp, hvis din skoleleder for eksempel beslutter noget, som du er uenig i. 

Når du fylder 13 år, har du ret til at arbejde og tjene nogle penge selv – hvis dine forældre giver dig lov. Hvis du har et fritidsjob, har du også dér nogle rettigheder. Fx har du ret til løn under sygdom. 

Du kan læse mere om dine rettigheder i skolen og på jobbet her.

Sådan er reglerne, hvis du bliver syg, når du skal på arbejde

Her kan du få hjælp!

bornetelefonen.png

web chat brevkasse

BørneTelefonen
- din linje til én der lytter

Det er gratis at ringe til Børnetelefonen, og du behøver ikke sige dit navn. Du kan spørge om alt på BørneTelefonen, og du kan få hjælp til at finde en bisidder, som kan hjælpe dig med at skrive, ringe og gå med til møder i kommunen.

Telefon: 116 111 (du kan også SMS'e)

børnekontor.png

web chat

Ombudsmandens Børnekontor

Der kan være mange ting, du gerne vil have lavet om, hvis du bliver anbragt. Ombudsmandens Børnekontor kan hjælpe dig med at klage, så du er sikker på at blive behandlet ordentligt.

Telefon: 33 13 25 12

headspace.png

web chat kontakt

headspace
- nogen at tale med

Intet problem er for stort eller småt. I headspace sidder andre unge frivillige klar til at tage imod, hvis du er mellem 12 og 25 år og har brug for nogen at tale med. Det hele foregår på dine præmisser.

Telefon: 31 10 13 30

elevtelefonen.png

web chat

Elevtelefonen

På Elevtelefonen kan du tale med andre elever om alt, hvad der har med din skoledag at gøre. Du kan også chatte eller maile.

Telefon: 70 22 05 33

jobpatruljen.png

web brevkasse

Jobpatruljen

Hos Jobpatruljen kan de hjælpe dig med dine rettigheder som ung på arbejdsmarkedet.

Telefon: 80 24 10 10

UndervisningsMini.png

web vejledning

UddannelsesGuiden
- fra Undervisningsministeriet

Her kan du få svar på spørgsmål om din skolegang og uddannelse på chat, telefon, sms eller mail.

Telefon: 70 22 22 07