BØRNEPORTALEN - Skole og arbejde

Skole og arbejde

– om gode forhold i skolen og fritidsjobbet

 

Du bruger sikkert en stor del af din dag i skolen. Derfor er det vigtigt, at skolen er et rart sted at være. Det er skolens personale, forældrene og eleverne, der sammen skal sørge for, at skolen er et sted, hvor alle har det godt og lærer noget.

Måske har du også et fritidsjob – eller kunne tænke dig et. Det er vigtigt, hvis du har et job, at reglerne for fritidsjob bliver overholdt. Reglerne er lavet for at jobbet ikke kommer til at fylde for meget i forhold til din skolegang. Og så du bliver behandlet ordentligt, der hvor du arbejder.

Læs mere om dine rettigheder, når du har et fritidsjob.

Få hjælp

Hvis du er i tvivl om noget med din skolegang, eller hvis du synes, der er noget, som ikke er i orden, kan du altid få hjælp. Alt lige fra for meget larm i klassen til beslutninger om dig, som du ikke er enig i, eller hvis du bare er i tvivl om, hvad du skal efter 9. klasse.

Uanset hvad, kan du spørge om hjælp og få gode råd hos Elevtelefonen. Her kan du ringe, maile eller chatte med andre unge, der kan rådgive dig om emner på skoleområdet, for eksempel dine rettigheder ved eksamen, elevrådsarbejde, eller hvis du har problemer med din lærer. Du kan også ringe, skrive, sms'e eller chatte med BørneTelefonen eller headspace – om både skolen og dit fritidsarbejde.

Ombudsmandens Børnekontor kan hjælpe dig med at klage, hvis du er utilfreds med noget, skolen har besluttet. Hvis du vil være klogere på, hvad du kan lave efter 9. klasse, kan du kontakte Uddannelsesguiden.

Hvis du har spørgsmål, der handler om dit fritidsjob, kan du ringe eller skrive til Jobpatruljen. De kan hjælpe dig med reglerne for dit arbejde, for eksempel hvad du skal have i løn og hvor mange timer, du må arbejde.

Det har du ret til...

Alle børn har ret til at gå i skole. Og alle børn har også ret til, at skolen er et godt og rart sted at være. Det betyder blandt andet, at lærerene og lederen på skolen skal hjælpe dig, hvis du bliver mobbet, eller hvis det ikke er rart at være i klassen. Og du skal også have hjælp, hvis din skoleleder for eksempel beslutter noget, som du er uenig i. 

Når du fylder 13 år, har du ret til at arbejde og tjene nogle penge selv – hvis dine forældre giver dig lov. Hvis du har et fritidsjob, har du også dér nogle rettigheder. Fx har du ret til løn under sygdom. 

Du kan læse mere om dine rettigheder i skolen og på jobbet her.

Sådan er reglerne, hvis du bliver syg, når du skal på arbejde

HER KAN DU FÅ HJÆLP!

elevtelefonen.png

web chat

Elevtelefonen
- center for elevrådgivning

Hos Elevtelefonen kan alle skoleelever få hjælp og vejledning om alt, der har med skolen at gøre - fx elevrettigheder, mobning, lærerrelationer, elevinddragelse, afgangsprøver eller UU-vejledning. Du skrive en mail, chatte eller ringe.

Telefon: 70 22 05 33

UndervisningsMini.png

web chat vejledning

UddannelsesGuiden
- fra Undervisningsministeriet

Her kan du finde information om, hvilke uddannelser du kan tage efter folkeskolen. Du kan også få vejledning om din skolegang og uddannelse på mail, chat og telefon.

Telefon: 70 22 22 07

jobpatruljen.png

web brevkasse

Jobpatruljen

Jobpatruljen er for dig, der har et fritidsjob. Her kan du blandt andet få styr på dine rettigheder og tjekke, om du får den rigtige løn.

Telefon: 80 24 10 10

børnekontor.png

web klag

Ombudsmandens Børnekontor

Hos Ombudmandens Børnekontor tager de imod klager fra børn. Hvis din skole har besluttet noget, som du er uenig i, sur over eller ked af, kan du kontakte Børnekontoret.

Telefon: 33 13 25 12

bornetelefonen.png

web chat brevkasse

BørneTelefonen
- din linje til én der lytter

Alle børn og unge kan ringe anonymt til BørneTelefonen om alle slags bekymringer og problemer. Du kan også få hjælp til at finde en bisidder, som kan hjælpe dig med at skrive, ringe og gå med til møder i kommunen.

Telefon: 116 111 (du kan også sms'e)

cyberhus.png

web chat brevkasse

Cyberhus
- dit klubhus på nettet

Cyberhus er et klubhus på nettet for dig, der er mellem 9 og 23 år. I Cyberhus kan du være dig selv, og du kan chatte med andre børn og unge. Du kan også få rådgivning af en voksen, der altid gerne vil lytte og prøve at hjælpe.

headspace.png

web chat kontakt

headspace
- nogen at tale med

Intet problem er for stort eller småt. Headspace er et anonymt og gratis rådgivningstilbud til børn og unge. Det hele foregår på dine præmisser. Du kan ringe, sende en mail, chatte eller få en samtale i det nærmeste headspace.

Telefon: 31 10 13 30

urk.png

web chat

Ung på Linje/Ung Online

Ung På Linje/Ung Online er et anonymt samtaletilbud til dig, der er mellem 13 og 30 år, og som mangler en at tale med om dine problemer og oplevelser – både når det går godt, og når det gør ondt indeni. Du kan både ringe og chatte.

Telefon: 70 12 10 00