BØRNEPORTALEN - Sygdom og sorg

Sygdom og sorg

– når sygdom og død kommer tæt på

 

Få børn og unge kan på et tidspunkt i deres liv komme til at opleve, at en de kender godt, for eksempel deres mor, far eller en god ven, bliver alvorligt syg eller dør. Nogle vil også opleve selv at blive alvorligt syge. Hvis det gælder for dig, skal du vide, at du ikke er alene. Og at der er flere steder, hvor du kan få hjælp og nogen at tale med.

Hvis en forælder dør, oplever mange børn og unge, at der opstår kaos i familien. Ingenting er som før, og de voksne, du kender, er kede af det og har svært ved at få hverdagen til at hænge sammen. Nogle har også svært ved at tale med deres børn om sorgen, derfor føler mange børn også, at der ikke er nogen at tale med. 

Få hjælp

Uanset om du selv er syg, dine forældre er syge, eller en af dem, der står dig nær, er død, kan du få hjælp. Det kan tage lang tid at komme over en stor sorg, men det hjælper at tale med andre om sine tanker.

Hvis du har brug for nogle at tale med, kan du altid ringe eller skrive til Børn, Unge & Sorg eller til BørneTelefonen og headspace. Hvis du kender nogen, der har begået selvmord, eller selv går med selvmordstanker, kan du ringe til Livslinien. Du kan se, hvordan du kontakter dem i bunden af siden.

 

Det har du ret til...

Hvis du selv er syg, har du nogle rettigheder i forhold til lægebehandling. Du har blandt andet ret til at få at vide, hvad du fejler. Og du har ret til – hvis du er over 15 år – at være med til at bestemme, hvordan du skal behandles.

 

Du kan læse mere om dine rettigheder, hvis du er syg, her.

HER KAN DU FÅ HJÆLP!

buogs.png

web chat sms brevkasse

Børn, Unge & Sorg

Hvis en i din familie er alvorligt syg, eller hvis du har mistet en i din familie, kan du få gratis hjælp og rådgivning hos Børn, Unge & Sorg. Du kan ringe, sms'e, chatte og skrive til brevkassen. Du kan også få samtaler med en psykolog eller komme i en samtalegruppe med andre børn og unge.

Telefon: 70 20 99 03

livslinien.png

web chat brevkasse

Livslinien

Har du selvmordstanker? Er du bekymret for et menneske i krise? Eller er du pårørende eller efterladt til selvmord? Livsliniens rådgivere er der for at lytte til dig og hjælpe dig med at sætte ord på det, der er svært.

Telefon: 70 20 12 01

bornetelefonen.png

web chat brevkasse

BørneTelefonen
- din linje til én der lytter

Alle børn og unge kan ringe anonymt til BørneTelefonen om alle slags bekymringer og problemer. Du kan også få hjælp til at finde en bisidder, som kan hjælpe dig med at skrive, ringe og gå med til møder i kommunen.

Telefon: 116 111 (du kan også sms'e)

headspace.png

web chat kontakt

headspace
- nogen at tale med

Intet problem er for stort eller småt. Headspace er et anonymt og gratis rådgivningstilbud til børn og unge. Det hele foregår på dine præmisser. Du kan ringe, sende en mail, chatte eller få en samtale i det nærmeste headspace.

Telefon: 31 10 13 30

urk.png

web chat

Ung på Linje/Ung Online

Ung På Linje/Ung Online er et anonymt samtaletilbud til dig, der er mellem 13 og 30 år, og som mangler en at tale med om dine problemer og oplevelser – både når det går godt, og når det gør ondt indeni. Du kan både ringe og chatte.

Telefon: 70 12 10 00