BØRNEPORTALEN - Vold og overgreb

Vold og overgreb

- om seksuelt misbrug og vold 

Nogle voksne – og også nogle børn – gør ting ved andre mennesker, som man ikke må. Det kaldes for et overgreb. 

Overgreb kan både være fysisk og psykisk. Fysisk overgreb kan for eksempel være at blive slået, sparket, revet eller holdt meget hårdt. Men det kan også være seksuelt. 

Seksuelle overgreb kan være, at en voksen gør noget seksuelt ved et barn, for eksempel tager sit tøj af og beder barnet røre ved sig eller tvinger barnet til at gøre noget, det ikke vil. Både børn og voksne kan begå seksuelle overgreb mod børn.

Psykisk overgreb er, hvis man for eksempel bliver hånet, truet, ydmyget eller låst inde. Det er også psykisk overgreb, hvis du ser dine forældre slå eller true hinanden, eller hvis en af dem truer med at slå dine søskende.

Det er altid de voksnes ansvar, når der bliver begået overgreb. Den, der er offer for overgrebene, bliver ikke straffet.

Få hjælp

Hvis du bliver udsat for overgreb, er det vigtigt, at du taler med nogen om det. Hvis du ikke har lyst til at tale med en i din familie, en lærer eller en pædagog, så kan du altid kontakte BørneTelefonen og snakke med en voksen, der vil hjælpe dig. Og hvis du ikke har lyst til at fortælle hvem du er, så er det helt ok.

Overgreb er en alvorlig ting, og du kan altid ringe til politiet. De kan hjælpe dig, hvis du selv, en fra din familie eller nogen andre, du kender, bliver udsat for vold eller seksuelle overgreb. Telefonnummeret til Politiet er 114 – eller 112, hvis det er noget, der sker lige nu.

Det har du ret til...

I Danmark er det forbudt at slå børn. Det er også forbudt at begå seksuelle overgreb – både mod børn og voksne.  Du har ret til at få hjælp, hvis du bliver udsat for vold og seksuelle overgreb.

 

Du kan læse mere om dine rettigheder i forhold til vold og overgreb her.

HER KAN DU FÅ HJÆLP!

brydtavsheden.png

web chat brevkasse

Bryd Tavsheden
- om børnevold og kærestevold 

Hvis du oplever vold i din familie eller i dit forhold, kan du få hjælp hos Bryd Tavsheden. Du kan skrive anonymt til brevkassen og chatte eller tale med en rådgiver, som lytter og hjælper dig videre mod et liv uden vold.

Telefon: 20 67 05 06

politi.png

web

Politiet

Hvis du selv eller din familie bliver udsat for vold eller overgreb, kan du altid ringe til politiet på 112. Hvis du vil anmelde noget, der allerede er sket, kan du ringe til politiet på 114.

Telefon: 112

bornetelefonen.png

web chat brevkasse

BørneTelefonen
- din linje til én der lytter

Alle børn og unge kan ringe anonymt til BørneTelefonen om alle slags bekymringer og problemer. Du kan også få hjælp til at finde en bisidder, som kan hjælpe dig med at skrive, ringe og gå med til møder i kommunen.

Telefon: 116 111 (du kan også sms'e)

aidsfondet.png

web fakta om kønssygdomme

Aidslinien

Hos Aidslinien kan du få svar på spørgsmål om hiv, andre sexsygdomme og sikker sex. Hvis du fx er nervøs for, om du er blevet smittet med en sexsygdom, kan du tale med en rådgiver om, hvor stor risikoen er, og hvad du skal gøre.

Telefon: 33 91 11 19

livslinien.png

web chat brevkasse

Livslinien

Har du selvmordstanker? Er du bekymret for et menneske i krise? Eller er du pårørende eller efterladt til selvmord? Livsliniens rådgivere er der for at lytte til dig og hjælpe dig med at sætte ord på det, der er svært.

Telefon: 70 20 12 01