KØN, KROP + SEKSUALITET
Alle børn og unge har ret til at være sig selv – i sin krop, sit køn og sin seksualitet. Din krop er din egen, og du har ret til at sætte grænser – og dine grænser skal respekteres. Du kan finde vej til hjælp her, fx hvis du er usikker på din krop, eller i tvivl om din seksualitet.
Ret til/en rettighed...
er noget, man altid har lov til eller har lov til at få. En rettighed kan også handle om noget, man skal være beskyttet mod. Fx at blive behandlet anderledes, fordi man har et bestemt køn.
Din krop er din egen, og det er dig der ved bedst, hvordan din krop, dit køn og din seksualitet opleves for dig. Du har ret til at lære om køn, krop og seksualitet i skolen.
Krop, køn og seksualitet handler om at udforske, hvem du er med lige præcis din krop, dine følelser og grænser - også i relationen til andre.
Derfor handler køn, krop og seksualitet også om at finde ud af, hvem du er og hvad du har lyst til og hvad du ikke har lyst til.
DET HAR DU RET TIL
Det siger Børnekonventionen
- Du har ret til at have dine egne meninger og give udtryk for dem.
- Ingen må udsætte dig for forskelsbehandling – heller ikke på grund af dit køn eller din seksualitet.
- Du har ret til et privatliv – også på det seksuelle område.
Det siger de danske love
- Du har ret til ikke at blive forskelsbehandlet pga. din seksuelle orientering, dit kønsidentitet eller kønsudtryk.
- Alle børn har ret til at lære om krop, køn, seksualitet og sex i skolen.
Kilde: Folkeskoleloven, ligestillingsloven
DET BETYDER
Børnekonventionen er et sæt regler, som skal sikre, at børn og unge har det godt.
Børnekonventionen består af 54 regler om børns rettigheder.
Seksualitet handler både om lyst, tiltrækning, kærlighed og meget mere. Når vi taler om seksualitet mener vi tit, hvilket/hvilke køn du tiltrækkes af seksuelt og følelsesmæssigt.
Er navnet for, hvordan en person oplever sit eget køn og sin egen kønsidentitet.
- cisperson bruges om mennesker, der oplever at det køn de føler sig som passer sammen med deres biologiske køn.
- Transperson bruges om mennesker, der oplever sig som et andet køn end deres biologiske køn. Dvs. fx er en transkvinde et menneske som har en mandekrop, men som føler sig som en kvinde.
Når vi fødes tildeles vi et biologisk og juridisk køn ud fra vores ydre kønsorganer.
Det betyder, at har man en penis og testikler, bliver man tildelt kønnet ”biologisk mand” og får et ulige CPR-nummer.
Hvis man har en skede og kønslæber, bliver man tildelt kønnet ”biologisk kvinde” og får et lige CPR-nummer. CPR nummeret fortæller hvad en persons juridiske køn er, altså på papiret i det danske system.
En lille gruppe mennesker fødes anderledes. Dvs. at af personens kønsorganer kan pege i forskellige retninger fx ved at have noget der ligner både skede og penis. Dvs. er de hverken er 100% biologisk dreng/mand eller 100% pige/kvinde. Det kaldes blandt andet for interkøn.
HER KAN DU FÅ HJÆLP
HER KLAGER DU
Du kan klage, hvis dine rettigheder er blevet overtrådt, hvis du er utilfreds med en beslutning, der handler om dig - eller hvis du bliver behandlet dårligt. Det er altid en god ide at tale med en voksen først.
Du kan godt klage selv, men det kan det være en god ide, at gå til en voksen, som du stoler på og er tryg ved. Den voksne kan hjælpe dig med at finde ud af, hvad I skal gøre.
Her kan du se, hvor og hvordan du klager.
HAR DU OPLEVET KRÆNKELSER ELLER OVERGREB?
Har du oplevet overgreb, vold eller en anden form for krænkelse? Klik herunder og se, hvad du har ret til - hvordan du klager - og hvor du kan få hjælp, hvis du oplever vold og overgreb.
Se mere her