Open menu Close menu
Ung kvinde med hestehale og tørklæde set bagfra. FOTO: AdobeStock

MISBRUG OG AFHÆNGIG

Man kan være afhængig og have et misbrug af mange ting. Fx alkohol, stoffer eller at spille om penge – selvom man slet ikke må gamble, når man er under 18 år. Det er vigtigt, at der bliver gjort noget ved det, hvis du (eller en du kender) har en afhængighed. Det er dine forældre, der har ansvaret for, at du har det godt. Men hvis du alligevel har det svært eller oplever problemer, kan du her finde vej til hjælp.

Path 2

DET HAR DU RET TIL

Det siger Børnekonventionen

  • Du har ret til at have det godt og udvikle dig.

  • Du har ret til at blive beskyttet mod brug af narko og andre stoffer.

  • Du har ret til, at staten hjælper dine forældre, hvis de kommer ud i et misbrug, så de kan tage sig ordentligt af dig.

 

Det siger de danske love

  • Hvis du er afhængig af alkohol eller stoffer, har du ret til behandling – så din udvikling og trivsel kan blive bedre. 

  • Hvis du har et problem med stoffer, skal kommunen hjælpe dig med at få det bedre. Når du eller dine forældre beder om hjælp, skal der max gå 14 dage, før din behandling starter.

  • Du har ret til at få hjælp, hvis du har problemer, du ikke selv kan løse – fx hvis din far eller mor drikker eller tager stoffer.

  • Dine forældre har ret til at få hjælp til at holde op med at drikke eller tage stoffer.

 

Kilde: barnets lov

DET BETYDER...

En rettighed er noget, du altid har lov til eller har lov til at få. Fx at du hjælp, hvis du er syg.

Børnekonventionen er et sæt regler, som skal sikre, at børn og unge har det godt.

Børnekonventionen består af 54 regler om børns rettigheder. 

Læs mere om Børnekonventionen her.

Kommunen er det sted, som skal hjælpe børn og unge, der ikke har det godt hjemme.

I kommunen arbejder mennesker, som hver dag er vant til at hjælpe familier med svære problemer.

HER KAN DU FÅ HJÆLP

Tuba

Terapi og rådgivning for unge, som er børn af alkohol- og stofmisbrugere

Du kan få hjælp hos TUBA, hvis dine forældre er (eller har været) alkohol- eller stofmisbrugere. TUBA tilbyder hjælp, rådgivning og terapi til unge, der er vokset op i hjem med misbrug.

Alkolinjen Ung

Du kan kontakte Alkolinjen Ung, hvis din mor eller far drikker for meget.

StopSpillet

- hvis du ikke kan sige det højt, kan du sige det til os

Du kan ringe til StopSpillets rådgivere, hvis du selv har problemer med at spille meget - eller hvis du er bekymret for en i din familie eller en ven.

Børnetelefonen

Du kan kontakte Børnetelefonen og tale om alle slags bekymringer og problemer. Du kan også få hjælp til at finde en bisidder, som kan hjælpe dig med at skrive, ringe og gå med til møder i kommunen.

Ung på Linje/Ung Online

Du kan kontakte Ung På Linje/Ung Online, hvis du mangler en at tale med om dine problemer og oplevelser – både når det går godt, og når det gør ondt indeni.

HØRT

Savner du nogen at tale med? Vil du have viden om dine rettigheder? Eller mangler du mod til at handle på din situation?Hos HØRT har de tid og opmærksomhed på dig - og er klar til at skrive med dig om store og små problemer.

Kommunen - DinSide

Du kan få hjælp af kommunen, hvis de voksne, du kender, ikke kan hjælpe dig. På DinSide kan du komme i kontakt med din kommune. Hvis du ikke ved, hvilken kommune du bor i, så hjælper DinSide dig med at finde ud af det.