MOBNING
Du har ret til et liv uden mobning. Børnekonventionen og forskellige danske love skal beskytte dig mod at blive mobbet. Hvis det alligevel sker, kan du her se, hvor du kan finde hjælp. Du kan også se, hvordan du klager.
Ret til/en rettighed...
er noget, man altid har lov til eller har lov til at få. En rettighed kan også handle om noget, man skal være beskyttet mod. Fx at blive behandlet anderledes, fordi man har et bestemt køn.
Mobning kan være mange ting, og det kan foregå mange forskellige steder.
Det kan ske på sociale medier eller gennem beskeder og apps.
Det kan også være i skolen, til sport eller andre fritidsaktiviteter.
Det kan være svært at sige, hvornår det er mobning, men hvis du bliver ked af det, skal det stoppes.
DET HAR DU RET TIL
Det siger Børnekonventionen
- Du har ret til beskyttelse og omsorg, så du kan udvikle dig og trives.
- Du har ret til ikke at blive udsat for psykisk vold – mobning er psykisk vold.
Det siger de danske love
- Du har ret til en tryg skole uden mobning.
- Alle skoler skal lave en undervisningsmiljøvurdering. Den skal beskrive, hvordan det er at være på skolen, hvordan skolen ser ud og om klasselokaler, bøger osv. er ok. Den skal også give overblik over, hvad skolen skal arbejde med at gøre bedre.
Den vurdering skal du som elev have adgang til. - Eleverne på en skole har ret til at vælge to elever, der skal være med til at tale med ledelsen om, hvordan skolen bliver et sundt og sikkert sted at være. De kaldes for undervisningsmiljørepræsentanter.
- Alle skoler skal have et værdiregelsæt. Det er regler for, hvordan man skal behandle hinanden på skolen. Og for hvordan skolen arbejder med at sikre god trivsel for alle elever.
- Alle skoler skal have en antimobbestrategi. Den, skal sikre fælles retningslinjer for, hvordan skolen beskytter børn mod mobning. Strategien skal også indeholde en strategi mod digital mobning, fx på de sociale medier.
Kilde: straffeloven, folkeskoleloven, undervisningsmiljøloven og bekendtgørelse om fremme af god orden i folkeskolen
DET BETYDER...
Børnekonventionen er et sæt regler, som skal sikre, at børn og unge har det godt.
Børnekonventionen består af 54 regler om børns rettigheder.
HER KAN DU FÅ HJÆLP
SÅDAN KLAGER DU
Du kan klage, hvis dine rettigheder er blevet overtrådt, hvis du er utilfreds med en beslutning, der handler om dig - eller hvis du bliver behandlet dårligt. Det er altid en god ide at tale med en voksen først.
Du kan godt klage selv, men det kan det være en god ide, at gå til en voksen, som du stoler på og er tryg ved. Den voksne kan hjælpe dig med at finde ud af, hvad I skal gøre.
Her kan du se, hvor og hvordan du klager.