NÅR DINE FORÆLDRE SKAL SKILLES
Det kan føles svært, når dine forældre vælger at blive skilt eller er ved at gå fra hinanden. Det er helt normalt at have mange tanker, følelser og spørgsmål – og du skal vide, at det aldrig er din skyld at dine forældre går fra hinanden. Her på siden kan du finde vej til hjælp. Og du kan læse mere om, hvad du har ret til, når dine forældre går fra hinanden.
Ret til/en rettighed...
er noget, man altid har lov til eller har lov til at få. Fx at du har ret til at se begge dine forældre.
Når dine forældre flytter fra hinanden, sker der forandringer for alle i familien. Det kan være, at du skal flytte til en ny by og en ny skole, og måske får din mor eller far en ny kæreste. Nogle gange tager dine forældre måske nogle beslutninger, som du ikke synes, er de bedste.
Men dine forældre skal faktisk lytte til dig og høre din mening. Du har blandt andet ret til at sige din mening om, hvordan du gerne vil have, at jeres hverdag skal være. Og så skal dine forældre sørge for at passe på dig – også selvom de ikke længere bor sammen.
DET HAR DU RET TIL
Det siger Børnekonventionen
- Du har ret til at sige din mening om, hvordan du gerne vil have, at tingene skal være.
- Du har ret til at være sammen med begge dine forældre.
- Du har ret til at beslutninger om dig altid træffes under hensyn til, hvad der er bedst for dig.
Det siger de danske love
- Du (og det der er godt for dig) skal være i fokus, når der skal laves aftaler om dig. Fx om hvor du skal bo, og hvor meget du skal være sammen med hver af dine forældre. Og du skal spørges om din mening i de aftaler, der handler om dig.
- Hvis dine forældre er uenige om tingene, når de går fra hinanden, kan de få hjælp i Familieretshuset. Her kan de få hjælp til at finde ud af, hvad der er bedst for dig.
- Du skal tilbydes en kontaktperson, når dine forældre får hjælp til at gå fra hinanden i Familieretshuset.
- Du kan blive inviteret til en børnesamtale i Familieretshuset. Her har du ret til at sige, hvordan det er for dig, når dine forældre går fra hinanden. Der er ingen, der kan tvinge dig, hvis du ikke har lyst til at deltage i børnesamtalen.
- Du har ret til en bisidder, når du skal tale med nogen i Familieretshuset, fx hvis du skal til børnesamtale.
- Hvis du er over 10 år: Hvis du er ked af de aftaler, dine forældre har lavet, kan du få Familieretshuset til at indkalde til et møde. Her kan I sammen finde ud af, om der kan laves en anden aftale, som passer bedre til dig.
- Hvis det kun er en af dine forældre, der har forældremyndigheden over dig, så er det ham eller hende, der har lov til at tage de vigtigste beslutninger om dig, fx hvor du skal bo.
Kilde: forældreansvarsloven og bekendtgørelse om lov om familieretshuset
DET BETYDER
Børnekonventionen er et sæt regler, som skal sikre, at børn og unge har det godt.
Børnekonventionen består af 54 regler om børns rettigheder.
Hvis dine forældre er uenige om tingene, når de går fra hinanden, kan de få hjælp i Familieretshuset.
Her kan de få hjælp til at finde ud af, hvad der er bedst for dig.
I Danmark har Familieretshuset 9 huse fordelt rundt i landet, hvor der gives hjælp.
Og dem - som arbejder der - har ansvaret for at hjælpe både forældre og børn med at få det godt, når forældre beslutter at gå fra hinanden.
Når du er under 18 år har dine forældre myndigheden over dig.
Det betyder, at de har ansvaret for at tage sig af dig og sørge for mad, tøj og et sted at bo.
Når dine forældre har myndigheden kan de også tage beslutninger om, hvor du fx skal bo, gå i skole og hvornår du skal være hjemme.
Begge dine forældre vil automatisk have forældremyndigheden - medmindre andet er aftalt mellem dine forældre.
En kontaktperson er en voksen i Familieretshuset, som kan tale med dig om de spørgsmål og tanker, du har - mens dine forældre har får hjælp i Familieretshuset.
Du kan se en video om at få en kontaktperson her.
Hvis din mor og far har spurgt Familieretshuset om hjælp, vil de gerne høre, hvordan du har det. Derfor kan det være, du skal til en børnesamtale i Familieretshuset.
Til børnesamtalen snakker du med en voksen fra Familieretshuset. Du kan se en video om at komme til en børnesamtale her.
En bisidder er en, som er ved din side og kender til dine rettigheder. Det vil sige, at bisidderen er med dig for at hjælpe dig hele vejen igennem, hvis du skal tale med Familieretshuset. Bisidderen kan også hjælpe med at sørge for, at de voksne lytter til dig.
HER KAN DU FÅ HJÆLP
HER KLAGER DU
Du kan klage, hvis dine rettigheder er blevet overtrådt, hvis du er utilfreds med en beslutning, der handler om dig - eller hvis du bliver behandlet dårligt. Det er altid en god ide at tale med en voksen først.
Du kan godt klage selv, men det kan det være en god ide, at gå til en voksen, som du stoler på og er tryg ved. Den voksne kan hjælpe dig med at finde ud af, hvad I skal gøre.
Her kan du se, hvor og hvordan du klager.
Utilfreds, uenig eller får du ikke hjælp?
Du kan bl.a. klage til Ombudsmandens Børnekontor, hvis:
- Hvis du mener, at Familieretshuset, din kommune, din skole eller en anden myndighed ikke følger reglerne eller ikke gør nok for at hjælpe dig.
- Hvis der bliver besluttet noget om dig, som du er ked af eller uenig i.
På Børnekontorets hjemmeside kan du læse mere om, hvad du kan klage over og hvordan.
Web: Ombudsmandens Børnekontor
Mail: post@ombudsmanden.dk
Telefon: 33 13 25 12
Stadig utilfreds?
Du kan klage til FN’s Børnekomité, hvis du har prøvet alle muligheder for at klage i Danmark – og stadig ikke er tilfreds.
Hvis Børnekomitéen giver dig ret, siger de til Danmark, at de skal gøre mere for at hjælpe dig.
Se her hvordan du klager til Børnekomitéen.