Open menu Close menu
Teenager kigger på sin telefon. FOTO: AdobeStock

SOCIALE MEDIER + ONLINE FÆLLESSKABER

Mange af os bruger mange timer foran skærmen. Derfor er det vigtigt, at det er trygt og rart for alle at være online. Det er der heldigvis forskellige regler, som skal sørge for. Du kan finde vej til hjælp her, hvis du alligevel oplever noget ubehageligt – eller hvis dit privatliv ikke bliver respekteret.

 

Ret til/en rettighed...

er noget, man altid har lov til eller har lov til at få. En rettighed kan også handle om noget, man skal være beskyttet mod fx ubehagelige oplevelser som at få delt seksuelle billeder online.

 

Fællesskaber skal være trygge – uanset om man mødes fysisk eller online. Det er vigtigt at tale ordentligt til hinanden, når man bruger apps og sociale medier som fx Messenger, TikTok, Instagram, Snapchat og YouTube. Og så skal man selvfølgelig kende reglerne for fx deling af billeder og være opmærksom på, hvilke oplysninger man giver om sig selv.

 

DET HAR DU RET TIL

Det siger Børnekonventionen

  • Du har ret til privatliv - også når du er online. 

  • Du har ret til at vide, hvad der sker i verden – dvs. at have adgang til internet, tv, radio, aviser og bøger.

  • Du har ret til at søge, modtage og videregive information og viden.

  • Du har ret til at sige og skrive, hvad du mener – så længe det ikke skader andre.

  • Du har ret til at blive beskyttet mod digitale overgreb. Det er et digitalt overgreb, hvis – fx voksne sender seksuelle billeder eller presser dig til at sende seksuelle billeder til dem.

Det siger de danske love

  • Du har ret til at få beskyttet dine personlige oplysninger. Det er fx dit navn, din adresse, dit CPR-nummer og billeder af dig. Det betyder også, at fx onlineplatforme kun må gemme dine personlige oplysninger, hvis du har givet tilladelse til det. 

  • Ingen må fortælle eller skrive noget om dig, der er usandt – eller krænke dig på anden måde. Det betyder også, at andre ikke må dele videoer og billeder, som de ikke har fået lov til.

  • Ingen må true og sende dig hate-beskeder via sociale medier, beskeder, emails, apps eller spil. 

  • Ingen må læse dine private beskeder, fx snaps eller beskeder på andre sociale medier. Undtagen dine forældre - hvis de har en rigtig god grund, og gør det for at beskytte dig. Fx hvis de mistænker, at du skriver med en voksen, der udnytter dig.

  • Det er ulovligt og strafbart at opbevare eller dele et seksuelt billede eller video af en person under 18 år – også selvom personen har givet lov til det. Det gælder dog ikke hvis I er kærester og over 15 år. De må gerne have og gemme billederne, men ikke dele dem og billederne skal slettes.

Kilde: Databeskyttelsesloven og databeskyttelsesforordningen, , Straffeloven, lov om brevhemmelighed, forældreansvarsloven

HVAD BETYDER...

Børnekonventionen er et sæt regler, som skal sikre, at børn og unge har det godt.

Børnekonventionen består af 54 regler om børns rettigheder. 

Læs mere om Børnekonventionen her.

 

Er du blevet krænket eller delt online? Meld det til Politiet!

Du skal altid anmelde det til Politiet, hvis du oplever digitale krænkelser – fx hvis nogen har delt seksuelle billeder eller videoer af dig online. Eller hvis nogen har truet eller presset dig til noget seksuelt på sociale medier.
Du kan fortælle Politiet om dine oplevelser ved:
1. at møde op på din lokale politistation
2. at ringe på telefonnummer 114
3. at anmelde det på Politiets hjemmeside

 

EU holder øje med de sociale medier

Snapchat, Instagram, Tiktok og andre populærere sociale medier og apps er udviklet af store globale virksomheder. Derfor har Danmark sammen med de andre lande i EU besluttet at lave et fælles regelsæt, som virksomhederne skal overholde. Regelsættet hedder ”Forordning om Digitale Tjenester”. Det er bl.a. regler for:

  • hvad virksomhederne må bruge dine personoplysninger til.
  • at de skal sørge for, at deres apps eller hjemmesider er trygge og sikre for dig at bruge.

    Selvom der er fælles europæiske regler, har de danske myndigheder stadig et ansvar for følge op - hvis virksomhederne ikke overholder reglerne. 

 

HER KAN DU FÅ HJÆLP

SletDet

– hjælp til børn og unge om onlinelivet

SletDet kan hjælpe dig, hvis du har haft en ubehagelig oplevelse online. Fx hvis du har delt eller fået delt nøgenbilleder, videoer eller andre private og krænkende informationer.

Politiet

Du kan ringe til politiet på 112, hvis du selv eller din familie bliver udsat for vold eller overgreb. Hvis du vil anmelde noget, der allerede er sket, kan du ringe til politiet på 114.

Børnetelefonen

Du kan kontakte Børnetelefonen og tale om alle slags bekymringer og problemer. Du kan også få hjælp til at finde en bisidder, som kan hjælpe dig med at skrive, ringe og gå med til møder i kommunen.

GirlTalk

På GirlTalk.dk kan du tale om lige det, du har på hjerte. Fx kroppen, lavt selvværd, selvmordstanker og spiseforstyrrelser.

Cyberhus

Hos Cyberhus kan du være dig selv, og du kan chatte med andre børn og unge. Du kan også få rådgivning af en voksen, der altid gerne vil lytte og prøve at hjælpe dig.

Headspace

- nogen at tale med

Du kan kontakte Headspace og få rådgivning om dine problemer - intet problem er for stort eller småt.

Privat Snak

– Rådgivning til børn og unge fra Sex og Samfund

Hos Privat Snak kan du stille spørgsmål om krop, følelser, kærester, pubertet og sex – men også om alt muligt andet.

Sexlinien for Unge

Hos Sexlinien for Unge kan du få rådgivning om sex, køn, prævention, følelser, seksualitet, seksuelle rettigheder og sexsygdomme.

Ung på Linje/Ung Online

Du kan kontakte Ung På Linje/Ung Online, hvis du mangler en at tale med om dine problemer og oplevelser – både når det går godt, og når det gør ondt indeni.

HØRT

Savner du nogen at tale med? Vil du have viden om dine rettigheder? Eller mangler du mod til at handle på din situation?Hos HØRT har de tid og opmærksomhed på dig - og er klar til at skrive med dig om store og små problemer.

Angstforeningen

- børn, unge og forældre

Angstforeningens er for dig, der oplever angst. Når du ringer til AngstTelefonen, kan I fx tale om, hvordan du bedst kan få hjælp til at komme ud af din angst - og hvad du selv kan gøre for at få det bedre.