Folkeskole
Det er vigtigt, at skolen er et godt sted at være – og at skolen sørger for, at du trives og lærer noget. For det har du ret til. Her kan du se, hvad du har ret til i skolen. Og så kan du finde vej til hjælp, hvis har det svært eller oplever problemer i skolen.
DET HAR DU RET TIL
Det siger Børnekonventionen
- Du har ret til at gå i skole - og at skolen er gratis.
- Du har ret til en god skole, som giver dig den nødvendige viden og som udvikler dig som menneske.
- Du har ret til at blive inddraget i de beslutninger, der vedrører dig på din skole.
- Du har ret til at få støtte og hjælp til at indgå i skolen på lige fod med andre børn, hvis du fx har et handicap.
- Du har ret til studievejledning.
- Du skal have mulighed for at videreuddanne dig efter 9. klasse – fx på en erhvervsskole eller et gymnasium.
Det siger de danske love
- Du har ret til at blive undervist på en måde, der passer til dig og dine behov.
- Du har ret til at få stillet hjælpemidler til rådighed i skolen, hvis de er nødvendige for at du kan deltage i undervisningen på lige fod med dine klassekammerater.
- Du har ret til at få støtte i skolen, hvis du har brug for det. Det kan fx være ved at læren underviser dig og nogle klassekammerater på små hold eller at der kommer en ekstra lærer eller pædagog og hjælper. Hvis du har brug for mere støtte end det, kan det være at der er et andet skoletilbud, der passer bedre til dig.
- Du har ret til at dine lærere og pædagoger samarbejder med dig om undervisningen, fx kan i samarbejde om udvælgelse af emner, hvor undervisningen skal foregå og hvem der skal arbejde sammen.
- Elever, der går på en skole med 5. klassetrin eller derover har ret til at oprette et elevråd.
- Du må være med til at vælge, hvilke elever, der skal være med i elevrådet. Du kan også selv blive valgt, hvis du har lyst og hvis de andre elever stemmer på dig.
- Skolens elevråd har ret til at have to repræsentanter i skolebestyrelsen.
- Skolens elevråd har også ret til at være med i ,udvalg, som skolen har nedsat og som har betydning for elevernes hverdag, fx arbejdsmiljøudvalg eller et, trivsels- og mobbeudvalg.
- Eleverne har ret til at vælge to undervisningsmiljø-repræsentanter. De skal tale med ledelsen, om skolen er et sundt og sikkert sted at være.
- Du har ret til at skolen er et sundt og sikkert sted, hvor du har mulighed for at udvikle dig og lære noget.
- Alle skoler skal mindst hvert tredje år vurdere, hvordan skolemiljøet er. Både det fysiske skolemiljø, fx om toiletterne er ulækre. Og det psykiske skolemiljø, fx om det er rart og trygt at være sammen i klassen. Det hedder en undervisningsmiljø-vurdering, og den vurdering skal du som elev have adgang til.
- Alle skoler skal have ordensregler og et værdiregelsæt. Det er regler for, hvordan man skal behandle hinanden på skolen -og hvordan et godt skolefælleskab ser ud hos jer.
- Alle skoler skal have en antimobbestrategi. Her skal skolen skrive, hvad den vil gøre for, at eleverne ikke bliver mobbet – hverken på skolen eller på sociale medier. Du har også ret til at skolen laver en plan for, hvordan det bliver stoppet, hvis nogle elever alligevel bliver mobbet.
Kilde: Folkeskoleloven, Undervisningsmiljøloven
DET BETYDER
En rettighed er noget, du altid har lov til eller har lov til at få. Fx at du hjælp, hvis du er syg.
Børnekonventionen er et sæt regler, som skal sikre, at børn og unge har det godt.
Børnekonventionen består af 54 regler om børns rettigheder.