BØRNEPORTALEN - Afhængig

Afhængig

- om alkohol, hash, stoffer og spil

Mange børn har forældre, der drikker for meget eller tager stoffer. Når ens forældre drikker eller tager stoffer, ændrer det deres personlighed. Og det betyder, at de ofte ikke er den gode forælder, som alle forældre gerne vil være. De har svært ved at give deres børn den tryghed, som børn har brug for. Du har ret til at få hjælp, også selvom din mor eller far ikke vil gøre noget ved deres problem.

Afhængighed kan være mange ting – det behøver ikke kun at handle om alkohol eller stoffer. Man kan også være afhængig af at spille spil – for eksempel poker, odds og betting eller andre ting, hvor man kan vinde og tabe penge. Det kaldes for ludomani. Det kan også være, at du selv er bekymret for, om du er afhængig. Uanset hvad, så er der hjælp at hente her på siden.

Få hjælp

Intet problem er for stort eller for småt, hvis din mor, far, søskende, ven eller måske dig selv har problemer med alkohol, stoffer eller spil. For mange kan det være rigtig svært at tale om, men du kan altid få hjælp hos for eksempel hos TUBA eller HOPE, der alle ved en masse om alkoholproblemer. Du kan også finde hjælp hos Netstof, der også ved en masse om misbrug af hash eller stoffer, eller Center for Ludomani, som kender til problemer med spilafhængighed.

Det har du ret til...

Hvis dine forældre drikker eller tager stoffer, har du ret til at få hjælp. Det står i Børnekonventionen, og det står i den lov, der hedder serviceloven. I serviceloven står der blandt andet, at kommunen skal hjælpe dine forældre, så de kan tage sig ordentligt af dig. Det kan de blandt andet gøre ved at hjælpe dem med at komme ud af deres afhængighed. Der står også i serviceloven, at du skal have hjælp, hvis du selv har problemer med alkohol eller stoffer.

 

Du kan læse mere om dine rettigheder, hvis der er afhængighed i din familie, her.

Her kan du få hjælp!

tuba.png

web chat brevkasse

TUBA
- Terapi og rådgivning for Unge som er Børn af Alkoholmisbrugere

Du kan få hjælp hos TUBA, hvis dine forældre er (eller har været) alkohol- eller stofmisbrugere. TUBA tilbyder hjælp, rådgivning og terapi - helt gratis. Alle ansatte og frivillige har tavshedspligt og er her for at hjælpe dig - og du behøver ikke fortælle hvem du er.

hope.png

web brevkasse

Hope Ung
- Gratis anonym rådgivning, når mor eller far drikker

Se film, læs tegneserier, spil computerspil, læs andre unges fortællinger og skriv spørgsmål på Brevkassen. Hope Ung hjemmesiden er for alle børn og teenagere, med forældre der drikker for meget alkohol.

centerforludomani.png

web

Center for Ludomani

Hvis en af dine forældre spiller for meget, kan du få hjælp på Center for Ludomani. Hvis du selv har problemer med spil kan du også få gratis hjælp her.

Telefon: 70 11 18 10

netstof.png

web brevkasse

Netstof
- Rådgivning om alkohol, hash og andre stoffer

Du kan finde viden om forskellige stoffer på Netstof. Du kan også få råd og vejledning, så du ikke selv ender med et misbrug.

bornetelefonen.png

web chat brevkasse

BørneTelefonen
- din linje til én der lytter

Det er gratis at ringe til Børnetelefonen, og du behøver ikke sige dit navn. Du kan spørge om alt på BørneTelefonen, og du kan få hjælp til at finde en bisidder, som kan hjælpe dig med at skrive, ringe og gå med til møder i kommunen.

Telefon: 116 111 (du kan også SMS'e)