DU OVERVURDERER, HVOR ACCEPTERET DRUK ER BLANDT DINE VENNER

beerhand.jpg

Der er gode chancer for, at du tror, at dine venner synes, at røg og druk er mere ok, end de faktisk synes. Det viser en ny undersøgelse, som Børnerådet har lavet blandt næsten 1400 elever fra 9. klasser over hele landet.


Unge i 9. klasse tror, at over 50 procent af deres jævnaldrende synes, det er i orden at drikke sig fuld hver weekend. Men spørger man de unge selv, er det kun 20 procent, der synes, det er i orden. De unge overvurderer også andre unges opfattelse af hash og cigaretter. Overdrevne forestillinger, om hvad andre unge gør og tænker, påvirker de unges eget forbrug af alkohol og røg, viser undersøgelser.

 

”Hvis unge tror, at alle de andre synes, det er sejt og helt normalt at drikke sig sanseløst beruset og ryge hash og cigaretter, vil de selvfølgelig gerne leve op til den forestilling. Vi har i mange år vidst, at de unges gøren og laden kan ændres, hvis de bliver oplyst om, hvad deres jævnaldrende reelt mener og gør. Det er på tide, at vi for alvor sætter ind med mere oplysning til de unge,” siger Per Larsen, som er formand for Børnerådet.

 

Undersøgelsen bekræfter billedet af en udbredt drukkultur blandt danske unge. Langt størstedelen har haft deres alkoholdebut i 9. klasse, og halvdelen af dem har drukket sig så fulde inden for den seneste måned, at de ikke kan huske hvad de lavede. Og det er helt i orden, mener hver fjerde ung. De fleste unge peger på, at de drikker og ryger, fordi deres venner gør det. Men som 15-årige Storm fortæller, smitter voksnes alkoholforbrug også af på de unge: ”Alle voksne mennesker drikker noget alkohol en gang imellem, så på den måde tænker jeg, det er mere acceptabelt at drikke end at ryge hash og cigaretter.”

 

Her kan du læse mere om Børnerådets undersøgelse af unges adfærd i forhold til alkohol, cigaretter og hash.

 

Fakta fra undersøgelsen:

• 87 pct. af de unge har prøvet at drikke alkohol mindst én gang. Halvdelen af dem har prøvet det mange eller en del gange.

• 23 pct. af de unge synes, det er i orden at drikke sig så fuld, at man ikke kan huske noget dagen efter.

• 20 pct. af de unge mener, det er i orden at drikke sig fuld hver weekend. Men de tror, at 54 procent af deres jævnaldrende mener, det er i orden.

• 10 pct. af de unge mener, det er i orden at ryge hash til fester. Men de tror, at 21 procent mener, det er i orden.

• 30 pct. af de unge mener, det er i orden at ryge cigaretter til fester. Men de tror, at 57 procent mener, det er i orden.

• Majoriteten af de unge siger, at de drikker og ryger cigaretter og hash, fordi deres venner gør det.