BØRNEPORTALEN - Privatliv

Privatliv

– om at have nogle ting for sig selv 

Privatliv handler om at have nogle ting for sig selv – for eksempel at du kan sende mails og beskeder, uden dine forældre eller venner blander sig i, hvad du skriver, eller hvem du skriver til. Privatliv handler også om at gøre nogle ting for sig selv, for eksempel at have et arbejde eller gå til en fritidsaktivitet eller at have lov til at være i fred på sit værelse.

De ting, du laver sammen med dine venner eller med din kæreste, skal du have lov til at have for dig selv. Det er en del af det at have et privatliv.

Når du er på nettet, handler privatliv både om, hvad du fortæller om dig selv til andre. Men det handler også om, hvilke informationer andre kan se om dig – for eksempel hvad firmaer kan finde ud af om dig, så de kan lave reklamer, der passer til dig. Eller hvilke tilladelser en app vil have om dig for at virke på din telefon eller Facebook. 

Få hjælp

Hvis du synes, at dit privatliv ikke bliver respekteret, for eksempel af dine forældre eller dine venner, kan du ringe til BørneTelefonen og høre, om der er noget, du kan gøre ved det. Hvis du har problemer med dine venner eller din kæreste eller savner en at dele dine private tanker med, kan du henvende dig enten hos BørneTelefonen, Cyberhus eller Girltalk.

Hvis du oplever, at dit privatliv på nettet bliver krænket, måske hvis nogen har hacket din konto, eller du er i tvivl om, hvor mange informationer en app kan kræve af dig, kan du få hjælp enten hos Cyberhus eller BørneTelefonen.

 

Det har du ret til...

Når du er under 18 år, er det dine forældre eller de voksne, der hvor du bor, der har ansvaret for dig. Det betyder, at de bestemmer, hvad du må og ikke må. Dine forældre skal dog respektere dit privatliv. Og de skal give dig mere og mere ansvar, jo ældre du bliver.

 

Du kan læse mere om din ret til et privatliv her.

HER KAN DU FÅ HJÆLP!

bornetelefonen.png

web chat brevkasse

BørneTelefonen
- din linje til én der lytter

Alle børn og unge kan ringe anonymt til BørneTelefonen om alle slags bekymringer og problemer. Du kan også få hjælp til at finde en bisidder, som kan hjælpe dig med at skrive, ringe og gå med til møder i kommunen.

Telefon: 116 111 (du kan også sms'e)

Sletdet_ny.png

web brevkasse

SletDet
- hjælp til børn og unge om livet på nettet

SletDet kan hjælpe dig, hvis du har delt eller fået delt private, grænseoverskridende eller krænkende informationer - fx nøgenbilleder eller videoer. Du kan også få hjælp, hvis du har haft en anden ubehagelig oplevelse online.

Telefon: 29 27 01 01

cyberhus.png

web chat brevkasse

Cyberhus
- dit klubhus på nettet

Cyberhus er et klubhus på nettet for dig, der er mellem 9 og 23 år. I Cyberhus kan du være dig selv, og du kan chatte med andre børn og unge. Du kan også få rådgivning af en voksen, der altid gerne vil lytte og prøve at hjælpe.

GirlTalk_ny.jpg

web chat forum

GirlTalk

På GirlTalk.dk kan du som pige tale om lige det, du har på hjerte – om alt fra kropslige forandringer og lavt selvværd til selvmordstanker, selvskade og spiseforstyrrelser. Du kan få rådgivning i chatten og på sms. Du behøver ikke fortælle, hvem du er, og rådgiveren kan ikke se dit telefonnummer.

SMS: 8 900 800

headspace.png

web chat kontakt

headspace
- nogen at tale med

Intet problem er for stort eller småt. Headspace er et anonymt og gratis rådgivningstilbud til børn og unge. Det hele foregår på dine præmisser. Du kan ringe, sende en mail, chatte eller få en samtale i det nærmeste headspace.

Telefon: 31 10 13 30

urk.png

web chat

Ung på Linje/Ung Online

Ung På Linje/Ung Online er et anonymt samtaletilbud til dig, der er mellem 13 og 30 år, og som mangler en at tale med om dine problemer og oplevelser – både når det går godt, og når det gør ondt indeni. Du kan både ringe og chatte.

Telefon: 70 12 10 00