BØRNEPORTALEN - Privatliv

Privatliv

– om at have nogle ting for sig selv 

Privatliv handler om at have nogle ting for sig selv – for eksempel at du kan sende mails og beskeder, uden dine forældre eller venner blander sig i, hvad du skriver, eller hvem du skriver til. Privatliv handler også om at gøre nogle ting for sig selv, for eksempel at have et arbejde eller gå til en fritidsaktivitet eller at have lov til at være i fred på sit værelse.

De ting, du laver sammen med dine venner eller med din kæreste, skal du have lov til at have for dig selv. Det er en del af det at have et privatliv.

Når du er på nettet, handler privatliv både om, hvad du fortæller om dig selv til andre. Men det handler også om, hvilke informationer andre kan se om dig – for eksempel hvad firmaer kan finde ud af om dig, så de kan lave reklamer, der passer til dig. Eller hvilke tilladelser en app vil have om dig for at virke på din telefon eller Facebook. 

Få hjælp

Hvis du synes, at dit privatliv ikke bliver respekteret, for eksempel af dine forældre eller dine venner, kan du ringe til BørneTelefonen og høre, om der er noget, du kan gøre ved det. Hvis du har problemer med dine venner eller din kæreste eller savner en at dele dine private tanker med, kan du henvende dig enten hos BørneTelefonen, Cyberhus eller Girltalk.

Hvis du oplever, at dit privatliv på nettet bliver krænket, måske hvis nogen har hacket din konto, eller du er i tvivl om, hvor mange informationer en app kan kræve af dig, kan du få hjælp enten hos Cyberhus eller BørneTelefonen.

 

Det har du ret til...

Når du er under 18 år, er det dine forældre eller de voksne, der hvor du bor, der har ansvaret for dig. Det betyder, at de bestemmer, hvad du må og ikke må. Dine forældre skal dog respektere dit privatliv. Og de skal give dig mere og mere ansvar, jo ældre du bliver.

 

Du kan læse mere om din ret til et privatliv her.

Her kan du få hjælp!

bornetelefonen.png

web chat brevkasse

BørneTelefonen
- din linje til én der lytter

Det er gratis at ringe til Børnetelefonen, og du behøver ikke sige dit navn. Du kan spørge om alt på BørneTelefonen, og du kan få hjælp til at finde en bisidder, som kan hjælpe dig med at skrive, ringe og gå med til møder i kommunen.

Telefon: 116 111 (du kan også SMS'e)

cyberhus.png

web chat

Cyberhus
- dit klubhus på nettet

Cyberhus er dit klubhus på nettet. Du kan chatte med en voksen eller med andre børn og unge om alt muligt - også om livet væk fra dine forældre.

Sletdet-logo2.jpg

web brevkasse

Slet det!
- hjælp til at slette billeder på nettet

Slet Det kan de hjælpe dig med at få slettet fx billeder eller videoer på nettet. Du kan både ringe eller skrive, hvis du står i en situation, hvor du har oplevet, at noget er blevet delt mod din vilje. Telefonen er åben tirsdag og torsdag mellem 14 og 16.

Telefon: 29 27 01 01

girltalk.png

web forum

GirlTalk

På GirlTalk kan du som pige tale om lige det, du har på hjerte. Du få hjælp til alt fra kropslige forandringer, problemer med dine forældre og ensomhed til selvmordstanker, selvskade og spiseforstyrrelser.