BØRNEPORTALEN - Seksualitet

Seksualitet

– om din krop, dit køn og sex

 

Seksualitet er en del af ethvert menneskes liv – også helt små børn, der udforsker deres seksualitet, når de for eksempel leger doktorlege og ”mor, far og børn”. 

Seksualitet er mange ting, og det har ikke kun noget med sex at gøre. Seksualitet handler også om, at du kender dig selv, din krop og dine følelser. At vide noget om, hvordan din krop ser ud og udvikler sig. Og finde ud af – når den tid kommer – hvem du har følelser for, og hvem du har lyst til at kysse eller have sex med.

Få hjælp

For nogle kan det være svært at udforske sin seksualitet, fordi man føler sig anderledes. Det kan for eksempel være, hvis man ikke føler sig som det køn, man er født med. Eller hvis man føler sig tiltrukket af sit eget køn. Men det kan også være svært at se anderledes ud, have større bryster end sine veninder, være forelsket i sin lærer eller føle, at ens grænser bliver overskredet af andre. 

Ligegyldigt hvad, er det altid godt at tale med nogen. Det kan du gøre enten hos Sexlinien for Unge, GirlTalk, Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner (LGBT), AIDS-linien, headspace eller på BørneTelefonen. Du kan finde deres telefonnumre og links til dem i bunden af siden.

Det har du ret til...

Alle børn har ret til at være den, de er – og den, de føler sig som. Det betyder, at der ikke er nogen, der må forhindre dig i at udforske din seksualitet – med mindre du gør noget, der ikke er lovligt. Det står der blandt andet noget om i straffeloven.

I den står også, at den seksuelle lavalder er 15 år. Det er en regel, der skal beskytte børn, hvis voksne vil dyrke sex med dem. Hvis man er under 15 år og dyrker sex med en anden person, der også er under 15 år, og begge to har lyst til det, så bliver man ikke straffet. Voksne må aldrig dyrke sex med børn, der er under 15 år. Det kan du læse mere om i menu-punktet Vold og overgreb. Selv om man er 15 år, er der stadig nogle begrænsninger – man må for eksempel ikke dyrke sex med sin lærer, selv om man er over 15 år.

 

Du kan læse mere om dine rettigheder i forhold til din seksualitet her.

HER KAN DU FÅ HJÆLP!

privatsnak.png

web chat brevkasse

Privat Snak

Her kan du stille spørgsmål om krop, følelser, kærester, pubertet og sex - men også om alt muligt andet! Du kan ringe, chatte eller skrive til brevkassen - helt anonymt.

Telefon: 70 20 22 81

sexlinien.png

web chat brevkasse

Sexlinien

På Sexlinien for Unge kan du få rådgivning om sex, køn, prævention, følelser, seksualitet, seksuelle rettigheder og sexsygdomme. Sexlinien er for unge mellem 15 og 25 år, og du kan ringe, skrive eller chatte med en rådgiver.

Telefon: 70 20 22 66

lgbt_ungdomstelefonen.png

web

LGBT+ Ungdom
- Ungdomstelefonen

Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner har en ungdomslinje, du kan kontakte helt anonymt. Det kan fx handle om forelskelse, sex, seksualitet, kønsidentitet eller forældre.

Telefon: 33 36 00 80

aidsfondet.png

web fakta om kønssygdomme

Aidslinien

Hos Aidslinien kan du få svar på spørgsmål om hiv, andre sexsygdomme og sikker sex. Hvis du fx er nervøs for, om du er blevet smittet med en sexsygdom, kan du tale med en rådgiver om, hvor stor risikoen er, og hvad du skal gøre.

Telefon: 33 91 11 19

Sletdet_ny.png

web brevkasse

SletDet
- hjælp til børn og unge om livet på nettet

SletDet kan hjælpe dig, hvis du har delt eller fået delt private, grænseoverskridende eller krænkende informationer - fx nøgenbilleder eller videoer. Du kan også få hjælp, hvis du har haft en anden ubehagelig oplevelse online.

Telefon: 29 27 01 01

GirlTalk_ny.jpg

web chat forum

GirlTalk

På GirlTalk.dk kan du som pige tale om lige det, du har på hjerte – om alt fra kropslige forandringer og lavt selvværd til selvmordstanker, selvskade og spiseforstyrrelser. Du kan få rådgivning i chatten og på sms. Du behøver ikke fortælle, hvem du er, og rådgiveren kan ikke se dit telefonnummer.

SMS: 8 900 800

cyberhus.png

web chat brevkasse

Cyberhus
- dit klubhus på nettet

Cyberhus er et klubhus på nettet for dig, der er mellem 9 og 23 år. I Cyberhus kan du være dig selv, og du kan chatte med andre børn og unge. Du kan også få rådgivning af en voksen, der altid gerne vil lytte og prøve at hjælpe.

bornetelefonen.png

web chat brevkasse

BørneTelefonen
- din linje til én der lytter

Alle børn og unge kan ringe anonymt til BørneTelefonen om alle slags bekymringer og problemer. Du kan også få hjælp til at finde en bisidder, som kan hjælpe dig med at skrive, ringe og gå med til møder i kommunen.

Telefon: 116 111 (du kan også sms'e)