BØRNEPORTALEN - Seksualitet

Seksualitet

– om din krop, dit køn og sex

 

Seksualitet er en del af ethvert menneskes liv – også helt små børn, der udforsker deres seksualitet, når de for eksempel leger doktorlege og ”mor, far og børn”. 

Seksualitet er mange ting, og det har ikke kun noget med sex at gøre. Seksualitet handler også om, at du kender dig selv, din krop og dine følelser. At vide noget om, hvordan din krop ser ud og udvikler sig. Og finde ud af – når den tid kommer – hvem du har følelser for, og hvem du har lyst til at kysse eller have sex med.

Få hjælp

For nogle kan det være svært at udforske sin seksualitet, fordi man føler sig anderledes. Det kan for eksempel være, hvis man ikke føler sig som det køn, man er født med. Eller hvis man føler sig tiltrukket af sit eget køn. Men det kan også være svært at se anderledes ud, have større bryster end sine veninder, være forelsket i sin lærer eller føle, at ens grænser bliver overskredet af andre. 

Ligegyldigt hvad, er det altid godt at tale med nogen. Det kan du gøre enten hos Sexlinien for Unge, GirlTalk, Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner (LGBT), AIDS-linien, headspace eller på BørneTelefonen. Du kan finde deres telefonnumre og links til dem i bunden af siden.

Det har du ret til...

Alle børn har ret til at være den, de er – og den, de føler sig som. Det betyder, at der ikke er nogen, der må forhindre dig i at udforske din seksualitet – med mindre du gør noget, der ikke er lovligt. Det står der blandt andet noget om i straffeloven.

I den står også, at den seksuelle lavalder er 15 år. Det er en regel, der skal beskytte børn, hvis voksne vil dyrke sex med dem. Hvis man er under 15 år og dyrker sex med en anden person, der også er under 15 år, så bliver man ikke straffet. Voksne må aldrig dyrke sex med børn, der er under 15 år. Det kan du læse mere om i menu-punktet Vold og overgreb. Selv om man er 15 år, er der stadig nogle begrænsninger – man må for eksempel ikke dyrke sex med sin lærer, selv om man er over 15 år.

 

Du kan læse mere om dine rettigheder i forhold til din seksualitet her.

Her kan du få hjælp!

sexlinien.png

web chat brevkasse

Sexlinien
- for unge

På Sexlinien kan du stille spørgsmål om seksualitet og sex. Du kan også skrive til Sexliniens brevkasse eller chatte med en rådgiver. Du behøver ikke fortælle, hvem du er.

Telefon: 70 20 22 66

 

girltalk.png

web forum

GirlTalk

På GirlTalk kan du som pige tale om lige det, du har på hjerte. Du få hjælp til alt fra kropslige forandringer, problemer med dine forældre og ensomhed til selvmordstanker, selvskade og spiseforstyrrelser.

lgbt_ungdomstelefonen.png

web chat brevkasse

LGBT
- ungdomstelefonen

Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner har en ungdomslinje, du kan kontakte helt anonymt. Du kan både ringe, chatte og læse andres spørgsmål i brevkassen.

Telefon: 33 36 00 80

cyberhus.png

web chat

Cyberhus
- dit klubhus på nettet

Cyberhus er dit klubhus på nettet. Her kan du chatte med en voksen eller med andre unge om din seksualitet, sex, lyst eller erotik.

aidsfondet.png

web fakta om kønssygdomme

Aidslinien

Hvis du har spørgsmål om kønssygdomme eller andet, der har med sex at gøre, kan du kontakte Aidslinien som er en rådgivningslinie fra Aidsfondet. Du kan ringe alle hverdage mellem 10-14. På hjemmesiden kan du også finde masser af information omkring alle kønssydomme. 

Telefon: 33 91 11 19

headspace.png

web chat kontakt

headspace
- nogen at tale med

Intet problem er for stort eller småt. I headspace sidder andre unge frivillige klar til at tage imod, hvis du er mellem 12 og 25 år og har brug for nogen at tale med. Det hele foregår på dine præmisser.

Telefon: 31 10 13 30

bornetelefonen.png

web chat brevkasse

BørneTelefonen
- din linje til én der lytter

Det er gratis at ringe til Børnetelefonen, og du behøver ikke sige dit navn. Du kan spørge om alt på BørneTelefonen, og du kan få hjælp til at finde en bisidder, som kan hjælpe dig med at skrive, ringe og gå med til møder i kommunen.

Telefon: 116 111 (du kan også SMS'e)

privatsnak.png

web chat brevkasse

Privatsnak

Her kan du stille spørgsmål om køn, krop og pubertet. Du kan både chatte, ringe eller skrive til en rådgiver, og det er selvfølgelig helt anonymt.

Telefon: 70 20 22 81