BØRNEPORTALEN - Venner og kærester

Venner og kærester

– om venskaber og forhold 

For mange er venner – og måske også kærester – en vigtig del af deres liv. Men for nogle børn og unge er det med venner og kærester ikke altid helt nemt. Nogle har for eksempel rigtig svært ved at få venner, og nogle oplever i perioder, at vennerne svigter.

Næsten alle oplever på et tidspunkt, hvordan det er at have kærestesorger. Når den rammer, kan det føles som om, at hele ens verden falder fra hinanden, og man føler sig meget alene.

For andre unge vil det med kærester også kunne føles svært, fordi man skal finde ud af, hvor ens grænser går i forhold til kæresten. Nogle finder måske en kæreste, der gør ting, som ikke er ok. Måske slår, råber, truer eller presser dig til ting, du ikke har lyst til.

Få hjælp

Hvis du har problemer med dine venner eller din kæreste eller savner en at dele dine private tanker med, kan du tage fat i Børnetelefonen, headspace, Cyberhus eller Girltalk. Hvis du føler dig ensom og har svært ved at få venner, kan du for eksempel kontakte Ung Online. Hvis du oplever, at din kæreste gør ting, som du ikke synes er i orden, kan du henvende dig hos Bryd Tavsheden.

 

Det har du ret til...

Selvom venner og kærester betyder meget for de fleste mennesker, er det ikke som sådan en menneskeret at have venner. Men det er en ret at have et godt liv. Har du ikke har det, kan du få hjælp forskellige steder, for eksempel hos nogen af dem, du kan læse om i bunden af siden. 

Når du er under 18 år, er det dine forældre, eller de voksne, der hvor du bor, der har ansvaret for dig. Det betyder, at de bestemmer, hvad du må og ikke må. Dine forældre skal dog respektere dit privatliv. Og de skal give dig mere og mere ansvar, jo ældre du bliver.

Hvis du et i et forhold, hvor der er vold – som både kan være fysisk og psykisk – har du ret til at få hjælp.

 

Du kan læse mere om dine rettigheder og din ret til at få hjælp, hvis du er i et voldeligt forhold, her.

HER KAN DU FÅ HJÆLP!

bornetelefonen.png

web chat brevkasse

BørneTelefonen
- din linje til én der lytter

Alle børn og unge kan ringe anonymt til BørneTelefonen om alle slags bekymringer og problemer. Du kan også få hjælp til at finde en bisidder, som kan hjælpe dig med at skrive, ringe og gå med til møder i kommunen.

Telefon: 116 111 (du kan også sms'e)

cyberhus.png

web chat brevkasse

Cyberhus
- dit klubhus på nettet

Cyberhus er et klubhus på nettet for dig, der er mellem 9 og 23 år. I Cyberhus kan du være dig selv, og du kan chatte med andre børn og unge. Du kan også få rådgivning af en voksen, der altid gerne vil lytte og prøve at hjælpe.

GirlTalk_ny.jpg

web chat forum

GirlTalk

På GirlTalk.dk kan du som pige tale om lige det, du har på hjerte – om alt fra kropslige forandringer og lavt selvværd til selvmordstanker, selvskade og spiseforstyrrelser. Du kan få rådgivning i chatten og på sms. Du behøver ikke fortælle, hvem du er, og rådgiveren kan ikke se dit telefonnummer.

SMS: 8 900 800

headspace.png

web chat kontakt

headspace
- nogen at tale med

Intet problem er for stort eller småt. Headspace er et anonymt og gratis rådgivningstilbud til børn og unge. Det hele foregår på dine præmisser. Du kan ringe, sende en mail, chatte eller få en samtale i det nærmeste headspace.

Telefon: 31 10 13 30

privatsnak.png

web chat brevkasse

Privat Snak

Her kan du stille spørgsmål om krop, følelser, kærester, pubertet og sex - men også om alt muligt andet! Du kan ringe, chatte eller skrive til brevkassen - helt anonymt.

Telefon: 70 20 22 81

sexlinien.png

web chat brevkasse

Sexlinien

På Sexlinien for Unge kan du få rådgivning om sex, køn, prævention, følelser, seksualitet, seksuelle rettigheder og sexsygdomme. Sexlinien er for unge mellem 15 og 25 år, og du kan ringe, skrive eller chatte med en rådgiver.

Telefon: 70 20 22 66

Sletdet_ny.png

web brevkasse

SletDet
- hjælp til børn og unge om livet på nettet

SletDet kan hjælpe dig, hvis du har delt eller fået delt private, grænseoverskridende eller krænkende informationer - fx nøgenbilleder eller videoer. Du kan også få hjælp, hvis du har haft en anden ubehagelig oplevelse online.

Telefon: 29 27 01 01

lgbt_ungdomstelefonen.png

web

LGBT+ Ungdom
- Ungdomstelefonen

Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner har en ungdomslinje, du kan kontakte helt anonymt. Det kan fx handle om forelskelse, sex, seksualitet, kønsidentitet eller forældre.

Telefon: 33 36 00 80

brydtavsheden.png

web chat brevkasse

Bryd Tavsheden
- om børnevold og kærestevold 

Hvis du oplever vold i din familie eller i dit forhold, kan du få hjælp hos Bryd Tavsheden. Du kan skrive anonymt til brevkassen og chatte eller tale med en rådgiver, som lytter og hjælper dig videre mod et liv uden vold.

Telefon: 20 67 05 06