Find vej til hjælp, hvis du oplever vold eller overgreb. - Børneportalen.dk
Har du brug for hjælp?

Vold og overgreb

Det er et overgreb, når voksne eller børn gør ting ved andre mennesker, som de ikke må. Vold og overgreb kan både være fysisk og psykisk. Voksne skal gribe ind og hjælpe, hvis et barn bliver udsat for vold eller overgreb. Find vej til hjælp her på siden.

Fysiske overgreb og vold kan fx være slag, lussinger, skub, spark og bank. Fysisk vold kan også være at blive holdt meget hårdt.

Det er psykisk vold, når man bliver kontrolleret, hånet, truet, ydmyget, nedgjort eller låst inde. Det er også psykisk vold, hvis du ser dine forældre slå eller true hinanden, eller hvis en af dem truer med at slå dig eller dine søskende.

Vold og overgreb kan også være seksuelle. Fx hvis nogen tvinger en til noget seksuelt, som man ikke har lyst til.

Seksuelle overgreb kan være, at en voksen gør noget seksuelt ved et barn, fx tager sit tøj af og beder barnet røre ved sig eller tvinger barnet til at gøre noget, det ikke vil.

Både børn og voksne kan begå seksuelle overgreb mod børn.

Det er altid de voksnes ansvar, når der bliver begået overgreb. Ofret for overgrebene bliver ikke straffet. Hvis du, eller en du kender, bliver udsat for vold eller overgreb, er det vigtigt, at du taler med nogen.

HER KAN DU FÅ HJÆLP

Politiet

Hvis du selv eller din familie bliver udsat for vold eller overgreb, kan du altid ringe til politiet på 112. Hvis du vil anmelde noget, der allerede er sket, kan du ringe til politiet på 114.

Telefon: 112

Bryd Tavsheden

– om børnevold og kærestevold

Hvis du oplever vold i din familie eller i dit forhold, kan du få hjælp hos Bryd Tavsheden. Du kan skrive anonymt til brevkassen og chatte eller tale med en rådgiver, som lytter og hjælper dig videre mod et liv uden vold.

Telefon: 44 45 20 90

Børnetelefonen

Alle børn og unge kan ringe anonymt til Børnetelefonen om alle slags bekymringer og problemer. Du kan også få hjælp til at finde en bisidder, som kan hjælpe dig med at skrive, ringe og gå med til møder i kommunen.

Telefon: 116 111 (du kan også sms'e)

Livslinien

Har du selvmordstanker? Er du bekymret for et menneske i krise? Eller er du pårørende eller efterladt til selvmord? Livsliniens rådgivere er der for at lytte til dig og hjælpe dig med at sætte ord på det, der er svært.

Telefon: 70 20 12 01

AngstTelefonen

- børn, unge og forældre

Angstforeningens telefonrådgivning er for dig, der oplever angst. Angst kan være en følelse, der pludselig overvælder dig, eller det kan være helt bestemte tanker eller situationer, der gør dig bange. Når du ringer til AngstTelefonen, kan I for eksempel tale om, hvordan du bedst kan få hjælp til at komme ud af din angst, og hvad du selv kan gøre for at få det bedre.

Telefon: 82 30 60 70

Kommunen - DinSide

Hvis du har brug for hjælp og din familie, de voksne i skolen eller andre voksne, du kender, ikke kan hjælpe dig, så kan du få hjælp af din kommune. Det har du nemlig ret til. På DinSide kan du komme i kontakt med din kommune. Hvis du ikke ved, hvilken kommune du bor i, så hjælper DinSide dig med at finde ud af det.

Kend dine rettigheder

Vold og overgreb – dine rettigheder

Du har ret til et liv uden vold og overgreb! Børnekonventionen og forskellige danske love skal beskytte børn og unge mod fysisk og psykisk vold og mod seksuelle overgreb og udnyttelse. Her kan du læse om dine rettigheder.
Vis mere