Kommunen - dine rettigheder - Børneportalen.dk
Kend dine rettigheder

Kommunen - dine rettigheder

Har du det svært, eller er noget svært derhjemme, så skal kommunen hjælpe dig. Tidligere vært på DR ULTRA Inge har prøvet at få hjælp af kommunen. I seks videoer fortæller hun om, hvad der sker, hvis du skal have hjælp af kommunen, hvem der hjælper dig, og hvordan det sker.
Afsnit 1: Til møde med kommunen, hvorfor?

Hvis du har det svært, eller noget er svært derhjemme, så skal kommunen hjælpe dig. Men hvem er kommunen? Og hvorfor skal de hjælpe? Se Inge svare på det i afsnit 1. 

Afsnit 2: Når du skal tale med rådgiveren

Når du skal til møde i kommunen får du din egen børne- og ungerådgiver. I afsnit 2 fortæller Inge dig om, hvad din rådgiver kan spørge dig om, og hvor du kan mødes med din rådgiver. Hun fortæller også om, hvad en bisidder er, og hvordan sådan en kan hjælpe dig. 

Afsnit 3: Hvorfor vil rådgiveren vide, hvordan du har det?

Hvis et barn har det svært, så skal voksne hjælpe. Det står i loven. I afsnit 3 fortæller Inge om, hvad en underretning er, og hvordan du og dine forældre selv kan bede om hjælp. Hun fortæller også om, hvorfor kommunen skal lave det, der hedder en 24 timers vurdering, og hvad din rådgiver gør, hvis nogen er bekymrede for, om du er udsat for fysisk/psykisk vold og seksuelle overgreb.

Afsnit 4: Sådan finder rådgiveren ud af, hvordan du har det

Kommunen skal altid tale med dig om, hvad du har brug for. De taler også med andre voksne, du kender. Hvordan det sker, hvad en børnefaglig undersøgelse og et netværksmøde er, fortæller Inge om i afsnit 4. 

 

Afsnit 5: Sådan kan hjælpen være

Uanset hvad kommunen bestemmer, skal de altid spørge dig, hvordan du har det med det. I videoen fortæller Inge om, at din rådgiver skal lytte til dig på en måde, så du føler, at du bliver taget alvorligt. Og at du har ret til at sige det, hvis du ikke er enig med kommunen eller din rådgiver.

Afsnit 6: Hvad sker der bagefter?

Din rådgiver skal sørge for, at du får hjælp hurtigst muligt. Rådgiveren skal også holde øje med, om hjælpen virker. I sidste afsnit fortæller Inge om, hvordan det sker, og om hvad Barnets plan eller Ungeplan er. 

Få hjælp

Har du brug for hjælp af en voksen i din kommune, så gå ind på DinSide. Du behøver ikke vide, hvilken kommune du bor i. Det hjælper DinSide dig med at finde ud.
DinSide

Vil du klage?

Hvis du er utilfreds med de beslutninger, kommunen tager, kan du klage, så kommunen ser på din sag igen.
Vil du klage kommunen